Acasă Actualitate Stâlpii credinţei din oraşul disperării – Anina

Stâlpii credinţei din oraşul disperării – Anina

DISTRIBUIȚI

DSCN0183Peste trei miliarde de lei vechi din pensiile foştilor mineri, din alocaţiile copiilor, ajutoarele de şomaj şi banii trimişi de rude din străinătate au fost investiţi în ultimii patru ani în credinţa ortodoxă, la Anina. Principalul merit îl are noul preot din micuţul orăşel din Banatul montan, Alin Muntean.

Venit cu aproape cinci ani în urmă la Anina, părintele Muntean a luat totul de la început şi i-a făcut pe oamenii amărâţi de la Anina să-şi schimbe optica despre credinţă. Poate la Anina, mai mult ca în orice alt loc, preotul Muntean a înţeles că sărăcia păleşte în faţa divinităţii. Preotul Muntean are acum două ajutoare de bază. Este vorba despre Antonia Mărilă, premiată la ultimele trei olimpiade naţionale de religie, dar şi despre profesorul de religie Marius Simion. Dascălul care a reuşit să scadă vertiginos media de vârstă a credinicioşilor din biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Anina.

“Nu-i puţin să nu ajungă şi mult să nu se termine”

În localitatea în care până nu demult apa rece curgea după program, iar despre apa caldă sau gaz nici nu poate fi vorba, închiderea minei, după tragicul accident din urmă cu şapte ani a căzut ca un trăsnet. Orăşelul care avea cândva mult peste 10.000 de locuitori este acum o ruină, nu există locuri de muncă în afara celor din alimentaţie, iar despre investitori nici nu poate fi vorba. Acum, la Anina nu mai locuiesc efectiv decât în jur de 4.000 de oameni, majoritatea preferând să plece în străinătate. Oamenii sărmani de aici, care abia mai au cu ce să-şi ducă zilele, şi-au dat o bună parte din bani pentru salvarea divină. În trei ani, la Anina, s-a renovat şi modernizat complet biserica din centrul oraşului. Mai mult, o nouă bisericuţă şi o capelă au fost ridicate de la zero din donaţiile credincioşilor. Tot din donaţii, biserica dă mâncare zilnică mai multor nevoiaşi şi zeci de persoane primesc ajutoare cu prilejul marilor sărbători creştine. “Nu-i puţin să nu ajungă şi mult să nu se termine. Cu acest puţin Dumnezeu a făcut mult. Anina este o piatră de încercare, sărăcia este ridicată aici, există un exod puternic al populaţiei către străinătate, practic locurile de muncă nu există la Anina. Chiar dacă oamenii sunt apăsaţi de griji, s-au făcut multe lucruri frumoase aici. Credinţa este sprijinită la Anina acum şi de doi tineri remarcabili. Este vorba de Antonia Mărilă, care a luat locul II la ultima olimpiadă naţională de religie şi de profesorul de religie Marius Simion, care în scurt timp a reuşit să aducă tineretul la biserică”, ne-a spus preotul Alin Muntean.

Reîntinerirea enoriaşilor…

În doar un an de zile, de când este profesor de religie la Anina, Marius Simion a reuşit ceea ce niciun profesor de religie nu a putut. Să aducă copii şi tineri la slujbele din biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.  “Am înţeles de la început că aducerea copiilor la biserică este rolul profesorului de religie. Este rolul meu să vin în sprijinul bisericii, să ajut atât cât pot, prin participarea la sfintele slujbe. Am considerat că implicarea copiilor este foarte importantă, să nu fie ortodocşi doar cu numele, ci şi să activeze în cadrul bisericii pe cât se poate”, ne-a declarat profesorul de religie Marius Simion.

Vrea să ajungă doctor în teologie

A fost la doar 15 sutimi de nota maximă. Pentru că a luat 9.85, Antonia Mărilă (clasa IX-a) a reuşit să se claseze a doua la olimpiada naţională de religie de la Cluj. Fetiţa care a fost premiată la ultimele trei olimpiade ţinteşte foarte sus. Mai în glumă, mai în serios, părintele Muntean susţine că este aproape sigur că Antonia ar putea obţine titlul de doctor în teologie, la un anumit moment. “Religia  a fost scopul meu de a trăi încă de mică. Cu ajutorul părintelui duhovnic am fost foarte fericită să reprezint judeţul împreună cu alţi cinci elevi din Caraş-Severin la faza naţională a olimpiadei de religie. Olimpiada este un moment de laudă adus lui Dumenzeu şi de mulţumire părintelui duhovnic, părinţilor, profesorilor şi colegilor care m-au sprijinit foarte mult. Am în plan să urmez facultatea de teologie de la Sibiu şi mă gândesc să activez în domeniu”, ne-a spus Antonia Mărilă, elevă în clasa a IX-a, la şcoala din Anina.

Comentarii

comentarii