Acasă Actualitate Ştefan Popa Popa‘s va deveni “Ambasador Cultural al Municipiului Timişoara”

Ştefan Popa Popa‘s va deveni “Ambasador Cultural al Municipiului Timişoara”

544
DISTRIBUIȚI

La doar câteva zile după adoptarea unei hotărâri de consiliu local care permite acest lucru, Primăria Timișoara pregătește acordarea primului titlul de ”Ambasador Cultural al Municipiului Timişoara”, inegalabilului Ştefan Popa Popa‘s.

Conform HCL nr. 73 din data de 12.03.2019, titlul de “Ambasador Cultural al Municipiului Timişoara” se  acordă  personalităţilor,  din diverse domenii ale vieţii culturale, care prin acţiunile lor au participat semnificativ la viaţa culturală şi promovarea oraşului nostru şi care vor promova oraşul ca spaţiu al creativităţii, atât prin mobilitatea externă, cât şi prin găzduirea de evenimente internaţionale, rezidenţe şi  proiecte  de  cooperare  culturală internaţională.

Ştefan Popa Popa‘s, este Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara din anul 1995.

Celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s s-a născut la 11 iunie 1955 la Caransebeș. A început Liceul de Arte Plastice și s-a transferat la Școala Specială de Matematică, obținând locul întîi la Balcaniada de Matematică. A practicat handbalul şi atletismul de performanță. A început să deseneze la 5 ani, iar la 7 ani i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local. La 14 ani a publicat în singura revistă umoristică a vremii, “Urzica”. La 19 ani a fost descoperit de Henri Coursaget, primul președinte UNESCO. A absolvit Universitatea Politehnica din Timișoara și Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța), în 1990, a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți). În 1995 își doboară propriul record și realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. În acelaşi an, mai doboară un record: 131 de caricaturi într-o oră. Peste 200 de șefi de state și guverne au portrete semnate Popa‘s.

În prezent este cetățean de onoare  în 26 de orașe din țară şi a obținut 100  de premii.  Pe  plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Citta din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici din cadrul UNESCO. A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură. A publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea.

Din luna noiembrie 2017, într-un spaţiu al Bastionului Theresia din Timişoara funcţionează Muzeul “Ştefan Popa Popa’s“. Realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane. În Franța, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ștefan Popa Popa’s că “este o forță a naturii…, este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.

Dl. Ştefan Popa Popa‘s este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti români peste hotare şi nu întâmplător a fost  ales  printre cei opt Ambasadori ai Turismului Românesc alături de Grigore Leşe, Elisabeta Lipa, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gabriela Szabo, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir.

Stategia Culturală a Municipiului Timişoara, 2014 – 2024 prevede promovarea unei comunităţi de reprezentare a Timişoarei ca destinaţie culturală prin acreditarea ca ambasadori culturali a unor personalităţi locale.

Comentarii

comentarii