Acasă Economic Stocul de spaţii moderne, principalul atu al Timişoarei în atragerea multinaţionalelor

Stocul de spaţii moderne, principalul atu al Timişoarei în atragerea multinaţionalelor

DISTRIBUIȚI

Cu un stoc de spaţii moderne de birouri estimat la aproape 90.000 mp, Timişoara este singurul oraş din România, cu excepţia capitalei, care poate răspunde cererii de spaţii în creştere din partea multinaţionalelor dornice să înceapă sau să-şi dezvolte activitatea în România, arată un raport întocmit de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang Lasalle în parteneriat cu agenţia locală, Ralph Consulting. 

Stocul modern de spatii de birouri din Timişoara este estimat la 89.800 mp, suprafaţă împărţită în mod egal între spaţiile de clasă A şi cele de clasă B. Peste 70% din stocul disponibil de clasă A este concentrat în cele trei clădiri finalizate aparţinând complexului City Business Centre din Piaţa 700. La nivelul oraşului, rata medie de neocupare este estimată la 7% pentru spaţiile de clasa A şi la 10% pentru cele de clasa B, mult sub media din Bucureşti. Stocului existent i se vor adăuga alţi 8.000 de metri pătrați în Fructus Plaza, proiect mixt dezvoltat tot în vecinătatea Pieţei 700, dar şi următoarele două clădiri din City Business Centre care vor fi livrate în 2012, respectiv 2013 şi care totalizează peste 16.000 de metri pătrați. Un alt aspect pozitiv este dat de existenţa unor terenuri disponibile atât în zonele centrale cât şi în cele periferice, astfel încât City Business Centre proiecte de anvergură livrate la standarde internaţionale care să respecte cerinţele companiilor multinaţionale precum City Business Centre constrângeri în ceea ce priveşte dezvoltarea altor proiecte de anvergură pot apărea din cauza lipsei unor dezvoltatori experimentaţi. Stocul de birouri moderne din raportul citat nu include spaţiile de clasa C, a căror suprafaţă totală este estimată totuşi la 26.500 de metri pătrați, cu un grad de ocupare de doar 50%. 

Piaţa 700 – cartierul de afaceri al Timişoarei
 
Timişoara este singurul oraş din România, cu excepţia Bucureştiului, unde s-a conturat un adevărat centru de afaceri. Datorită dezvoltărilor imobiliare din zonă, a concentraţiei mari de spaţii, dar şi companii la care se adaugă gradul ridicat de ocupare şi o cerere în creştere, Piaţa 700 s-a transfigurat total în ultimii ani. Alături de complexul City Business Centre din zonă, sunt amintite în raport sediile unor companii reprezentative pentru Timişoara, Alcatel-Lucent şi Eta2U, dar şi cel al Administraţiei Financiare. De asemenea, accesul va fi facilitat prin deschiderea unei parcări subterane moderne cu 475 de locuri, pe strada Gheorghe Lazăr.
 
Cerere în creştere
 
Dacă Alcatel-Lucent este deja un ocupant major cu tradiţie pentru Timişoara, merită de asemenea menţionate şi alte companii cu o prezenţă importantă în oraş, ca de exemplu WIPRO, care închiriază aproximativ 4.500 de metri pătrați în corpul C din City Business Centre, Bosch, Hewlett Packard, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, IBM sau Microsoft. Specialiştii Jones Lang LaSalle fac referire, de asemenea, la o serie de  companii multinaţionale care au deja o prezenţă sau care urmează să îşi dezvolte operaţiuni pe piaţa locală luând în considerare Timişoara ca alternativă pentru Bucureşti, deoarece există şi aici proiecte livrate la standarde internaţionale şi care respectă cerinţele companiilor multinaţionale. Vorbim în special de domeniul IT/C. Pe de altă parte, raportul relevă faptul că o serie de companii din sectorul IT/C şi automotive, localizate în City Business Centre sau în alte clădiri de birouri moderne iau în considerare posibilitatea de a-şi extinde operaţiunile de aici. Astfel, cererea activă de spaţii de birouri moderne în Timişoara este cuprinsă între 50.000 şi 70.000 de metri pătrați.

Comentarii

comentarii