Acasă Actualitate Studenţii indieni şi refugiaţii din Sri Lanka vor juca cricket, de Ziua...

Studenţii indieni şi refugiaţii din Sri Lanka vor juca cricket, de Ziua Europei

428
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 8 mai, cu ocazia Zilei Europei
“O să avem nevoie de înţelegerea oamenilor, pentru că îi vom deranja pe cei care de obicei îşi fac micii acolo”, spune subprefectul Zoltan Marossy
De Ziua Europei, o să vedeţi la Muzeul Satului o partidă demonstrativă de cricket. Nu fotbal, nu oină… ci cricket. Jocul acela pe care-l joacă englezii şi indienii în număr mare. Partida demonstrativă de cricket va avea loc la Pădurea Verde, pe… terenul de fotbal, pentru că nu avem un teren omologat de acest fel. Cei care se vor înfrunta în partida demonstrativă sunt, pe de-o parte, studenţii indieni din Timişoara, iar pe de altă parte refugiaţii din Sri Lanka, de la Centrul pentru Refugiaţi din Timişoara. Partida va avea loc sâmbătă, 8 mai. Asta pentru că, la Timişoara, Ziua Europei se sărbătoreşte în 8 mai – deşi această zi e în 9 mai. E sâmbătă, sunt şi oamenii mai liberi, iar printre alte diferite activităţi pot urmări şi un meci de… cricket.

Se antrenează intens
“Este prima dată când se joacă aşa ceva. Este meci demonstrativ. Studenţii din India se antrenează deja, la fel şi refugiaţii din Sri Lanka. Sper să reuşim să pregătim terenul. La liziera pădurii este un teren de fotbal. Iarba a fost tunsă şi puţin echilibrată. Vă recomand să veniţi să vedeţi. Sper ca acest joc, care nu este cunoscut la noi, să devină mai cunoscut. Terenul nu este unul omologat”, a spus subprefectul Zoltan Marossy. Totuşi, pe acest teren de fotbal de lângă Muzeul Satului, atunci când nu se joacă fotbal, oamenii se aştern la un mic şi o bere, la sfârşit de săptămână, aşa că subprefectul Zoltan Marossy face apel la înţelegerea amatorilor de mici prăjiţi pe iarba echilibrată de pe terenul de fotbal transformat într-unul de cricket, ce-i drept, neomologat. “O să avem nevoie de înţelegerea oamenilor, pentru că îi vom deranja pe cei care, de obicei, îşi fac micii acolo”, declară Marossy. De altfel, se doreşte promovarea acestui sport şi în şcolile din Timişoara. Cricketul este primul sport de echipă despre care există documente că ar fi fost jucat în sudul Angliei, în secolul al XVI-lea. Astăzi sunt 104 ţări afiliate la Consiliul Internaţional de Cricket. Cricketul este al doilea cel mai popular sport din lume. Asta deşi în România este foarte puţin cunoscut. Meciul demonstrativ de cricket se va desfăşura între ora 12 şi ora 14. Meciul este organizat de către Consulatul Onorific al Republicii India la Timişoara şi Banat Lions Cricket Club.

“Sperăm să vină lumea la aer. Şi mulţi copii”
Dar nu numai cricket se va juca de Ziua Europei (care se ţine sâmbătă, 8 mai, la Muzeul Satului de la Pădurea Verde), ci vor fi multe alte acţiuni dedicate acestei zile. “Ziua Europei se va sărbători la Muzeul Satului Bănăţean, numai că în data de 8 mai… fiind sâmbăta. Începând cu ora 9.30, vor funcţiona standuri de prezentare a unor ţări membre şi nemembre ale Uniunii Europene. Opt standuri ale unor consulate din Timişoara. Centrul Europe Direct Timiş va avea un stand cu materiale de informare despre Uniunea Europeană. Vor fi jocuri şi concursuri sportive, concursuri de cultură generală, vor fi programe pentru copii, face painting, pictură pe pânză. Pe scena special amenajată, vor fi o serie de programe artistice. Va fi concurs de desene şi multe altele”, spune Cristina Sas, consilier comunicare din cadrul Centrului Europe Direct Timiş. Vor fi multe acţiuni pe parcursul întregii zile de 8 mai, multe dintre ele adresate copiilor, dar care vor fi şi pe placul părinţilor. “Ziua Europei e foarte bună de sărbătorit şi din prisma faptului că este în mai. Noi o organizăm la Muzeul Satului, sperăm să vină lumea la aer şi mulţi copii. Viitorul Europei sunt copiii de astăzi. Ne aşteptăm să vină o mie de copii”, spune Zoltan Marossy.

Comentarii

comentarii