Acasă Eveniment Studenții români – băgați în datorii de UE

Studenții români – băgați în datorii de UE

DISTRIBUIȚI

studenti2Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și federațiile studențești membre ale Organizației Europeane a Studenților (ESU) sunt profund dezamăgite de posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul inițial alocat de UE pentru perioada 2014-2020. Învățământul superior și cel vocațional  vor suferi pierderi de 150 până la 200 de milioane de euro pe an. Asta în comparație cu bugetul propus în 2011. Totul se datorează măsurilor de austeritate adoptate de Comisia Europeană, în februarie.

Buget mai mic cu 15%

Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15 % pentru noul program „Erasmus for all”. Prin aceasta, învăţământul superior din UE pierde până la 200 de milioane de euro în fiecare an. „România, care a eșuat în a garanta un buget decent pentru educație și cercetare la nivel național, ar trebui să evite adâncirea și mai mare a dificultăților financiare întâmpinate de studenții români în a beneficia de oportunități educaționale precum mobilitățile studențești și ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanții săi prezenți la negocierile purtate la nivel european”, spune Mihai Dragoș, președintele ANOSR. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro, din 2014 până în 2020, în loc de 15,2 miliarde, cum fusese propus inițial.

Studenţii din întreaga Europă sunt revoltaţi

Studenţii europeni nu sunt nici ei prea fericiţi de austeritatea propusă de UE pentru învăţământ ”Ne opunem vehement ideii reducerilor liniare, dacă înțelegerea finală include mai puțini bani pentru Erasmus for All. Ar trebui mai degrabă ca acei bani să fie folosiți pentru a sprijini programele care și-au dovedit deja valoarea și eficiența, așa cum sunt granturile (n.r. – bursele) pentru mobilitățile de studiu. Suntem surprinși să observăm intențiile comisiei de a inista asupra acestui controversat sistem de împrumuturi, cât timp fezabilitatea și detaliile tehnice sunt încă sub semnul întrebării. Pe timp de criză, tinerii au nevoie de mai mult sprijin și investiție din partea Uniunii Europene”, a spus Karina Ufert, președinte ESU.

Granturile pentru studenți – sacrificate pentru împrumuturi

Programul de schimb Erasmus și-a sărbătorit, anul trecut, a 25-a aniversare. De-a lungul timpului, a antrenat în mobilitate aproximativ trei milioane de studenți. Aceştia au mers la studii și în căutarea unei experiențe într-o altă țară a UE. Comisia Europeană a sperat că cinci milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020, dar în schimb aceștia vor fi doar patru milioane, dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană și-a menținut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studenților interesați să își completeze studiile de masterat într-o altă țară a UE. Nimeni nu știe însă câți studenți s-ar angaja în astfel de obligații financiare, într-o perioadă de șomaj fără precedent. „Din cauza precarității serviciilor suport pentru studenții din România, aceștia au mari dificultăți în a-și permite și studiile universitare normale, fiind deseori nevoiți să se angajeze pentru a se întreține. Nici măcar nu ar trebui să se pună problema unui sistem de împrumuturi pentru mobilități internaționale, cu atât mai puțin în contextul în care se taie din sumele alocate pentru granturile Erasmus, față de propunerile inițiale. Împrumuturile propuse de Comisia Europeană sunt o iluzie la care marea majoritate a studenților români care ar avea nevoie de ajutor financiar pentru o mobilitate nu vor apela, pentru a nu își face datorii”, mai spune Mihai Dragoș, președintele ANOSR.

Comentarii

comentarii