Acasă Economic Târg de Idei pentru o Societate Coresponsabilă

Târg de Idei pentru o Societate Coresponsabilă

420
DISTRIBUIȚI

Peste 100 de persoane au participat la prima ediţie a Târgului de Idei pentru o Societate Coresponsabilă, organizat la Timişoara, în perioada 2 – 4 decembrie. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia CRIES în colaborare cu Consiliul Europei, Centrul Cultural Francez Timişoara, Primăria Municipiului Timişoara şi Platforma Europeană IRIS.
Într-o atmosferă informală, participanţii au abordat subiecte privind modele alternative de dezvoltare, care se bazează pe o implicare directă a fiecărui membru al societăţii, demersuri cu atât mai importante în condiţiile actualei crize socio-economice. Printre principalele teme abordate s-au numărat: economia socială şi întreprinderile sociale de inserţie, Fair Trade, comerţ local prin parteneriatul dintre consumatori şi mici producători locali, consum responsabil. De asemenea, au fost organizate două ateliere de lucru unde au participat cetăţeni ai Timişoarei în vederea identificării de măsuri pentru ameliorarea indicatorilor de bunăstare, construiţi în cadrul demersului Timişoara – teritoriu de coresponsabilitate. Indicatorii abordaţi cu ocazia acestor workshop-uri au fost „relaţia dintre cetăţeni şi instituţii” şi „locul de muncă”. Discuţiile cetăţenilor au fost redate printr-o suită de lucrări artistice, realizate de o echipa de elevi ai Liceului de Arte Plastice din Timişoara, coordonaţi de profesoara Adela Kun.
În ultima zi a târgului a avut loc şi o expoziţie de produse alternative, realizate de către persoane în dificultate şi mici producători locali, care a avut ca mesaj principal pentru timişoreni promovarea de produse şi idei durabile, pentru o societate prietenoasă cu toţi membrii săi.
„Pentru anul viitor ne propunem să continuăm dezvoltarea iniţiativelor de economie solidară şi să promovăm în rândul cetăţenilor din Timişoara rezultatele procesului de elaborare a indicatorilor de bunăstare, în vederea implicării unui număr cât mai mare de persoane în construirea de soluţii co-responsabile”, a declarat Mihaela Vetan, preşedinte CRIES – Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare.

Comentarii

comentarii