Acasă Eveniment Târg de produse tradiţionale la Jimbolia

Târg de produse tradiţionale la Jimbolia

DISTRIBUIȚI

Vor să lanseze produse tradiţionale care să poarte marca Banatului
Nu cu mult timp în urmă, la Timişoara se desfăşura târgul de toamnă, unde omul se putea aproviziona cu legume şi tot felul de alimente, inclusiv cu produse care vor sta peste iarnă în cămară. Acum a venit rândul Jimboliei să organizeze un astfel de târg. Între 9 şi 10 octombrie, la Jimbolia va avea loc “Târgul internaţional de toamnă” la Centrul de expoziţii de pe strada Contele Csekonics. Aici se vor găsi produse agro-alimentare – legume, fructe, flori, produse de patiserie, produse vini-viticole, produse tradiţionale şi multe altele. Târgul este la prima ediţie, dar vrea să devină o tradiţie de acum încolo. “O să poată cumpăra mere, pere şi alte fructe pentru perioada de toamnă. Sunt invitaţi producători agricoli din Timiş, Timişoara, Arad, dar şi Ungaria şi Serbia, mai ales localităţi înşirate de-a lungul celor două graniţe ungureşti şi sârbeşti. Vor avea loc evenimente specifice bucătăriei şi tradiţiilor din Banat. Formaţia de la Liceul Bartok va prezenta diferite dansuri populare ungureşti, româneşti şi germane, care au intrat în tradiţia regiunii noastre, cât şi cei de la Tormac – o formaţie recunoscută pe plan naţional şi chiar internaţional. Încercăm să instaurăm o tradiţie. Este prima ediţie, care dorim să se transforme în a doua, a treia, a 23-a”, spune Csosz Ioan, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat (asociaţie care organizează acest târg, în colaborare cu Primăria Jimbolia şi Asociaţia “Csekonics”).

Produse tradiţionale marca “Banaticum” sau o altă denumire ce va fi stabilită
Chiar dacă este organizat de Asociaţia Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat, asta nu înseamnă că târgul este dedicat numai producătorilor maghiari, ci şi celor români sau germani, de fapt, oricărui producător bănăţean care vrea să participe la acest târg. Sunt producători din Periam, Cenei şi din multe alte localităţi. Târgul se desfăşoară la ieşirea din oraş, către graniţă. În locul unde de obicei se tăiau porcii. Vor fi împletituri şi produse tradiţionale. De fapt, organizatorii vor să lanseze produse tradiţionale care să poarte marca Banatului pe ele. “Vrem să lansăm nişte produse să-i zicem Banaticum – din zona asta a noastră specifice Banatului. Ne gândim la nişte produse cum ar fi cele de la tăiatul porcului – cârnaţi, este un stand cu pâine de Pecica, Dumbrava cu produse de manufactură. Prima dată trebuie să obţinem acea denumire ocrotită sau protejată, cu care, după aceea, putem să denumim aceste produse. Este al tuturor din Banat. Cum să se numească? Încă sunt propuneri: Banaticum, Bănăţean, Bănăţeanca, există şi alte variante”, spune Csosz Ioan.

Trăsură cu ponei
Pentru cei din localităţile din jur este asigurat transport, dar din Timişoara organizatorii nu s-au gândit la un transport special pentru acest eveniment încă. 45 de standuri sunt repartizate pe locuri dispuse la ora actuală, dar mai sunt câteva zile în care producătorii îşi pot exprima opţiunea de a participa la târg. Mai sunt două-trei zile în care se mai pot înscrie mulţi participanţi. Mai sunt şi comercianţi de erbicide, produse biologice, care-şi vor prezenta produsele, fără vânzare propriu-zisă. Centrul expoziţional are o suprafaţă de 6 hectare, din care două sunt amenajate. O să  fie şi o trăsură cu ponei, cu posibilităţi de călărie pentru cei care sunt interesaţi.

Comentarii

comentarii