Acasă Actualitate Tehnologii pentru mașina viitorului, prezentate la Timișoara – foto

Tehnologii pentru mașina viitorului, prezentate la Timișoara – foto

DISTRIBUIȚI

HELLA România a organizat, în parteneriat cu Casa Auto Timișoara – Mercedes-Benz, HELLA Technology Day 2023, în cadrul căreia au fost prezente realizările companiei și s-a explorat viitorul industriei automotive.

Mașina fără șofer, motorul electric, excelența umană – acestea au fost temele principale abordate în 28 septembrie, pe parcursul evenimentului HELLA Technology Day, găzduit de Iulius Congress Hall Timișoara.

Conferința a avut două părți. Prima a fost rezervată speakerilor principali, Daniel David, psiholog, scriitor și rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, și Prateek Hosmani, expert internațional Mercedes-Benz în domeniul conducerii autonome.

În a doua secțiune, participanții au fost invitați să aprofundeze subiectele celor două mari megatrenduri în automotive – mașina electrică și conducerea autonomă, alături de experții globali HELLA în domeniile respective, Felix Schmauch și Marcus Olbrich.

În această parte, echipa HELLA a oferit probe practice cu ajutorul unor demonstratoare cu produse dezvoltate de HELLA pentru managementul bateriei mașinii și senzori radar ce stau la baza conducerii autonome.

Pe toată durata conferinței, pe platoul din fața Iulius Congress Hall au fost fi expuse autoturisme Mercedes-EQîn care este integrată tehnologia HELLA.

Evenimentul a fost dedicat comunității tehnice din Timișoara. Pasionații de evoluția tech a fost parte dintr-o experiență completă a viitorului: cum va arăta mobilitatea de mâine ținând cont de stadiul actual de dezvoltare? Care este rolul omului în evoluția industriei? În ce măsură ne vom păstra echilibrul, responsabilitatea, creativitatea, tot ceea ce ne face umani, în acest context?

“Suntem în a cincea generație de tehnologie”

Conferința a fost deschisă de Daniel David, care a dus în discuție poziția omului într-o lume dominată de tehnologie: cum își menține eficiența fără să ajungă la burnout? Cum ne adaptăm la schimbarea de paradigmă pe care noi înșine am creat-o?

“Cred că suntem în a cincea generație de tehnologie. Științele socio-umane devin foarte importante, fiindcă ele trebuie să definească constrângerile etice pentru dezvoltarea tehnologiei: inteligență artificală, Big Data etc. Decim, care sunt limitele etice, altfel ajungem în varianta în care nu e folosită bine și devine un pericol. Dar trebuie să exploreze mereu și acceptabilitatea socială. Nu doar că trebuie să avem grijă ca mereu tehnologia să se adapteze și să fie acceptată de către oameni. La un moment dat va trebui să înțelegem că oamenii se vor transforma și se vor adapta tehnologiei. Fiecare o să-și schimbe valorile și interesele”, a spus Daniel David.

Prateek Hosmani, specialist cu experiență al Mercedes-Benz, arătat perspectiva constructorului german de mașini de top asupra conducerii autonome. Mașina fără șofer face parte dintr-un viitor apropiat – care sunt provocările tehnice în acest caz? Cum este garantată siguranța într-un vehicul care-i lasă conducătorului auto libertatea de a nu ține mâinile pe volan?

Felix Schmauch, director Program Management al departamentului Battery ElectronicsHELLA, a dezvăluit cele mai noi tehnologii ale HELLA folosite în prezent în mașini electrice, iar Marcus Olbrich, director Program Management, în departamentul Radar al HELLA, explică modul în care HELLA contribuie la dezvoltarea siguranței și confortului în trafic.

HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. Peste 5000 de angajați lucrează azi în HELLA România. În calitate de furnizor de top la nivel mondial, operațional sub brand-ul umbrelă FORVIA, HELLA dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil.

Multe din produsele dezvoltate în centrele de proiectare românești sunt apoi fabricate în unitățile proprii din țară și din rețeaua globală: componente și sisteme electronice, produse superioare de iluminat.  

 Despre HELLA

HELLA este o companie listată la bursă, operațională sub brandul umbrelă FORVIA. În cadrul acestui grup, HELLA reprezintă înalta performanță în tehnologia de iluminat și electronică în industria auto. În același timp, compania acoperă un portofoliu larg de servicii și produse pentru ateliere și magazine de piese auto, precum și pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. HELLA are 36.000 de angajați în mai mult de 125 de locații în întreaga lume și a generat vânzări de 4,4 miliarde de euro, în anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie). 

 Despre FORVIA

FORVIA îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și HELLA. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, FORVIA oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu. Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. FORVIA își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.

Comentarii

comentarii