Acasă Actualitate Terenurile cu bălării din Timișoara, Capitală Culturală Europeană – o problemă de...

Terenurile cu bălării din Timișoara, Capitală Culturală Europeană – o problemă de mediu de nerezolvat?

DISTRIBUIȚI

teren cu balariiSutele de terenuri neîngrijite din Timișoara, Capitală Culturală Europeană, sunt inevitabil și pline de bălării și de deșeuri de tot felul – de la mormane de gunoi clasic, până la puzderia de pet-uri, hârtii, sticle și mizerii – exact ca acest loc abandonat, aflat la intersecția străzii Bujorilor cu Calea Șagului.

Astfel, după sutele de mașini abandonate și rampele clandestine de gunoi dintre blocuri, terenurile cu bălării reprezintă a treia mare problemă de mediu a Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în 2021, care pare a fi de nerezolvat. Totuși, Poliția Locală a luat măsuri în acest sens. A început verificările pentru a depista zonele neîngrijite, neigienizate și neîmprejmuite. Poliția Locală Timișoara susține că, după ce vor fi identificate aceste terenuri cu mari probleme, se va trece la identificarea proprietarilor, care vor fi somați să ia măsuri de salubrizare și împrejmuire, iar în caz de neconformare se va trece la sancționarea pecuniară a lor. Amenzile sunt foarte mari și sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 lei, conform HCL 371/2007 modificată.
Amintim că numai în primele două luni ale lui 2017 au fost identificate și ulterior reverificate un număr de 26 de terenuri, alte cinci fiind identificate, fiind aplicate și 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.500 lei. Poliția Locală Timișoara atrage atenția că acțiunile de acest gen continuă și în perioada următoare, fiind efectuate periodic, pentru a-i determina pe proprietarii de terenuri să respecte legislația din domeniu. Amintim că legislația permite supraimpozitarea terenurilor lăsate în paragină cu până la 500%. Așadar, în 2017, în Timișoara, se va plăti un impozit mai mare pentru clădirile neîngrijite, cu 500 la sută, pentru punctajul situat între 80 și sută la sută. Legea definește un teren neîngrijit ca fiind o suprafață care, deşi se află într-un cartier construit și locuit, este fără clădiri și, de obicei, neîngrădită, pe care nu s-au efectuat lucrări de prelucrare a solului, nu a fost cultivată sau amenajată peisagistic şi pe care, de regulă, există abandonate deşeuri din construcţii, vegetale. Un pericol în plus pe care îl reprezintă terenurile neîngrijite este faptul că pe ele crește unul dintre cei mai periculoși alergeni: ambrozia, cu efecte dramatice asupra sănătății populației.

 

Comentarii

comentarii