Acasă Eveniment Tergiversări în judecarea crimei din curtea celor de la SRI Timiş

Tergiversări în judecarea crimei din curtea celor de la SRI Timiş

DISTRIBUIȚI

sri05Crima oribilă din curtea celor de la SRI Timiş, făcută publică în premieră de ZIUA de Vest în luna mai 2012, este departe de a fi pedepsită. Deşi crima a avut loc în 27 octombrie 2011 şi angajaţii SRI au fost trimişi în judecată, o condamnare definitivă şi irevocabilă a vinovaţilor este încă departe şi mai ales sub semnul întrebării.
Doi judecători de la Curtea Militară de Apel Bucureşti, care judecau cauza angajaţilor SRI implicaţi în săvârşirea unui omor, au formulat cerere de abţinere. Această abţinere apărută pe fondul implicării SRI-ului în actul de justiţie poate fi interpretată că “Magistraţii resimt monitorizarea SRI şi încearcă să evite coliziunea cu interesele serviciilor secrete!”
Dosarul în care sunt judecaţi foştii angajaţi ai SRI-ului Timiş este privit cu teamă de magistraţii care au fost desemnaţi să judece cauza. Cu toate că cercetarea penală a identificat vinovaţii, tregiversarea judecării poate fi interpretată ca o presiune din partea Serviciului Român de Informaţii. Aceste presupuneri sunt lansate pe fodul condamnării foarte rapide a unor fapte de corupţie, acceptate de opinia publică ca şi execuţii politice.
Afirmaţiile din spaţiul public a generalului de brigadă Dumitru Dumbravă, care conduce Direcţia Juridică a SRI a fost înţeleasă, interpretată că SRI-ul urmăreşte un dosar până în faza finală, când se dă sentinţa de condamnare. Curtea Militara de Apel Bucuresti fiind inclusă, după spusele generalului Dumbravă, în “câmp tactic”, reprezintă un semnal că judecătorii se simt monitorizaţi şi prin abţinere încearcă să evite “coliziunea” cu interesele Serviciului Român de Informaţii.
În dosarul de cercetare penală procurorii militari au stabilit că angajaţii ai SRI Timiş Dejan Giurgev, Lucian Gurlui si Ion Ghiţă Bogdan au ucis în bătaie un om al străzii. În acelaşi dosar s-a mai stabilit că lt. col. (r) Camelia Toman a fost trimisă în judecată pentru instigarea celor trei la săvârşirea omorului.
Anterior, pentru a se stabili cât e adevăr şi cât ficţiune există în rechizitoriul Parchetului Militar Timisoara, aceeaşi instanţă a emis adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, Poliţia Municipiului Timişoara şi SRI Timis, pentru prezentarea unor puncte de vedere oficiale referitoare la acest caz. Spre surprinderea judecătorilor, SRI Timiş, foştii colegi ai lt.col. rez. Camelia Toman, au întârziat cu răspunsul în mod nejustificat.
În judecata pe fond a cauzei, judecătorii de la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti i-a condamnat pe cei trei foşti angajaţi SRI la câte trei ani de închisoare, pentru lovituri cauzatoare de moarte. Fostul ofiţer SRI Camelia Toman a primit şase ani de închisoare pentru vina de a fi instigat caporalii din subordine să execute lovituri cauzatoare de moarte. În dispozitivul sentinţei instanţa militară i-a obligat pe inculpaţi, în solidar cu SRI Timiş – UM 0667 Timişţoara, la plata sumei de 1.000 de lei reprezentând daune morale şi a 2.000 de lei fiecare cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

Comentarii

comentarii