Acasă Eveniment Tiberiu Lelescu, DJA Timiş: “Formarea clasei de mijloc în mediul rural”

Tiberiu Lelescu, DJA Timiş: “Formarea clasei de mijloc în mediul rural”

DISTRIBUIȚI

“Pentru a fi stimulaţi să-şi vândă terenul pe care îl au în proprietate, cei care se retrag din agricultură pot să primească contravaloarea productivităţii terenului pe care îl vând – aceasta este una dintre propunerile lui Dacian Cioloş, comisarului pentru Agricultură, în Parlamentul European – a precizat Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Judeţene Agricole (DJA) Timiş, miercuri, 16 noiembrie. Care sunt avantejele?

Avantajele pe care le-ar obţine statul după o astfel de intervenţie pe piaţa funciară ar fi: formarea unui număr mare de ferme medii, deci a clasei de mijloc în mediul rural; trecerea de la o agricultură de subzistenţă la una antreprenorială; creşterea gradului de asociere şi cooperare (prin posibilitatea ca, odată cu terenul, să fie oferit tinerilor fermieri şi un pachet cu utilaje agricole care să deservească în comun mai multe asemenea ferme; sau aceştia să fie coordonaţi pentru a se asocia în forme specializate pentru aprovizionare de inputuri, depozitare sau prelucrare de produse şi accesarea de instrumente financiare) şi  creşterea forţei de muncă fiscalizate şi a gradului de impozitarea a veniturilor provenite din agricultură.

CEC – un nou jucător pe piaţa funciară?

Politica Agricolă Comună (PAC) a avut în vedere, de la începuturile ei, exploataţiile agricole medii de tip familial, fără să dezavantajeze exploataţiile de tip industrial.
Aceste propuneri de reformă PAC, expuse de Dacian Cioloş, au în vedere mai ales fermele familiale de tip european. Măsurile de ecologizare, de ,,înverzire,, a agriculturii prin plăţi din bugetul UE ţintesc către asigurarea unor venituri echitabile pentru agricultori. Inclusiv, pentru cei care trăiesc în zonele defavorizate natural. În România se găsesc cele mai multe exploataţii agricole din UE, peste 4 milioane, adică 30% din totalul fermelor din UE. Există o puternică fragmentare a terenurilor. Se spune că ar fi peste 40 milioane de parcele, ceea ce împiedică o bună exploatare şi ridică probleme în aplicarea tehnologiilor performante. Din acest motiv, se obţin producţii reduse cantitativ şi calitativ. O altă problemă o reprezintă vârsta celor care se ocupă de munca pamântului. Din totalul persoanelor ocupate în sectorul agricol, 35% au peste 55 de ani. Blocajul existent azi pe piaţa funciară poate fi evitat prin introducerea unui nou jucător pe piaţă. Acesta ar putea fi un departament funciar al unei bănci de stat (CEC, de exemplu). Împreună cu instituţiile guvernului, ar putea să achiziţioneze terenuri, să le administreze temporar în vederea cadastrării şi comasării în ferme. Apoi, să le vândă.

 

Comentarii

comentarii