Acasă Actualitate Tiberiu Lelescu: „Pe vremea lui Ceauşescu exportam pulpa din spate a porcului...

Tiberiu Lelescu: „Pe vremea lui Ceauşescu exportam pulpa din spate a porcului şi importam pulpe din faţă”

DISTRIBUIȚI

„Un proiect de ordonanţă, privind modificarea Codului Fiscal, avansează ideea că impozitele datorate de proprietarii terenurilor vor fi reţinute şi virate la bugetul de stat de către arendaşi”, a spus Tiberiu Lelescu, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Timiş, miercuri, 21 decembrie.

Dacă am avea o bursă a cerealelelor

Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către arendaşi, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net. Impozitul se virează la bugetul de stat până la data de 25 ale lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Fermierii care îşi vor da pământul în arendă sau îl vor vinde unor fermieri care investesc, li se oferă un fel de rentă viageră până în 2020 cu un sfert mai mare decât subvenţia pe care ar fi primit-o pe teren.

Lelescu spune că fiscalizarea în agricultură ar trebui abordată într-un mod inteligent, cu bătaie pe termen mediu şi lung. O fiscalizare progresivă, care să nu pună o presiune financiară insuportabilă pe producători, mai ales pe cei care investesc.

Dacă în România ar exista o bursă a cerealelor, am avea şanse să devenim jucători importanţi pe pieţele europene şi internaţionale.

Măsura de plafonare a subvenţiilor primite de o singură fermă de 300.000 de euro pe an, a fost propusă de Comisia Europeană pentru a aduce mai multă credibilitate şi mai multă transparenţă în acordarea subvenţiilor menite să susţină veniturile agricultorilor , în scădere drastică în ultimii ani.

Cererile pentru motorină se depun la APIA Timiş

Lelescu mai susţine că îmbătrânirea populaţiei rurale este una europeană, nu numai românească. Un tânăr fermier de până la 40 de ani va beneficia de o subvenţie la hectar suplimentată cu 25% pe perioada primilor 5 ani. Pentru ţările cu ferme mici, cum este România, limita va fi de 25 de hectare.

Pe de altă parte, va exista o schemă care va permite statelor să acorde o subvenţie fixă către micii fermieri, cuprinsă între 500 şi 1000 de euro pe an. De asemenea s-a propus şi o schemă de restructurare agricolă, care  încurajează ieşirea micilor agricultori prin transferul permanent al terenurilor către alţi fermieri care produc pentru piaţă, printr-o subvenţie egală cu 120% din subvenţia pe care ar fi primit-o în cadrul schemei pentru micii fermieri.

Cererile pentru motorina pot fi depuse până la 31 decembrie, la centrele  APIA Timiş pe raza cărora se afla exploataţia. Ajutorul de stat se acorda sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, care este stabilită pentru agricultură la 21 euro/1.000 litri. România a obţinut de la Bruxelles dreptul de a relua exportul de carne de porc în ţările membere, începând cu 1 ianuarie 2012. „Decizia urmează să fie publicată în Jurnalul oficial al Comisiei Europene. Se zice că pe vremea lui Ceauşescu exportam în Germania pulpa din spate a porcului şi importam pulpe din faţă”, a conchis Lelescu.

Comentarii

comentarii