Acasă Economic Ministrul Agriculturii a participat la deschiderea expoziţiei ‘Bogăţiile toamnei în Banatul istoric’

Ministrul Agriculturii a participat la deschiderea expoziţiei ‘Bogăţiile toamnei în Banatul istoric’

DISTRIBUIȚI

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a participat sâmbătă la deschiderea expoziţiei "Bogăţiile toamnei în Banatul istoric", care s-a desfăşurat în parcarea real,- Aeroport – Timişoara Est. Ministrul a apreciat produsele tradiţionale pe care agricultorii din jumătatea de vest a ţării le-au expus spre vânzare, de la vinete, roşii, cartofi, ceapă, varză, mere, struguri sau pere, până la diverse varietăţi de produse de patiserie, brânză de oaie, caşcaval afumat, peşte afumat, cârnaţi de casă, slănină, şuncă, peşte afumat, palincă şi produse apicole. 

"Prezenţa acestor producători, aici, cu o gamă foarte largă de produse de o calitate excepţională. Din păcate, cumpărătorii preferă să cumpere marfa, de multe ori, după aspectul acesteia şi nu după calitate. Produsele făcute în gospodăriile ţăranilor sunt de foarte bună calitate şi cu aspect extrem de atrăgător. În plus, sunt foarte sănătoase. Momentul cu ‘e-coli’ din această vară ne-a demonstrat că ar trebui să ne aplecăm mai mult spre produsele româneşti, care sunt de calitate", a declarat ministrul. 

Valeriu Tabără a remarcat faptul că la produsele din lapte se face prea puţin pentru promovarea lor şi că speră în demararea unui program de promovare al laptelui şi al derivatelor lui, deoarece este de neconceput "să ai promovarea unui produs din Grecia sau Bulgaria (brânza albă), iar multitudinea de sortimente româneşti, de o calitate impecabilă, să fie necunoscute doar în zona locală". Referindu-se la produsele apicole, ministrul a subliniat că anul trecut, dintr-o producţie marfă de 22.000 de tone de miere la nivel naţional, jumătate a mers la export, iar anul acesta producţiile sunt cu 30-40% mai mari. El a adăugat că a reglementat promovarea produselor medicinale şi a celor ale stupului, dincolo de miere şi de polen, printr-o lege. Ministrul Agriculturii a apreciat pozitiv anumite zone din ţară, care au reuşit să se impună cu legume şi fructe chiar solicitate la export. "Este cunoscută, spre exemplu, zona Periam (judeţul Timiş), care este foarte bună pentru fructe timpurii, iar zona Bistriţa pentru export de cireşe masiv, aşa cum România nu a avut niciodată până anul acesta. Oamenii au învăţat şi modul de pregătire pentru export a cireşelor şi de păstrare, respectiv, prin îngheţarea în apă sau transport în apă rece", a spus ministrul. 
Ministrul Tabără a declarat că seceta din această toamnă nu creează probleme mari, dimpotrivă, faptul că nu a plouat a dus la un cules impecabil al recoltelor. "Nu trebuie să ne îngrijoreze foarte mult lipsa precipitaţiilor, acum. Dacă ar fi plouat la început de septembrie, totul ar fi fost compromis. Producţia de struguri din acest an va rămâne una de referinţă în istoria viticulturii, tocmai pentru că a fost foarte mult soare. Ploaia prea multă este dăunătoare. Producţiile de porumb şi de floarea soarelui, de asemenea, impecabile calitativ tocmai pentru că nu a plouat", a explicat ministrul. De altfel, a spus Valeriu Tabără, "în urma unor studii foarte serioase Banca Mondială nu recomandă irigaţiile în pondere foarte mare, deoarece consecinţele unor sisteme de irigaţii, cum este cazul Indiei – folosite excesiv în revoluţia verde – a dus la efecte secundare greu de reparat". "Apa trebuie gestionată corespunzător, în mod contrar nemaiputând aduce solurile la calitatea corespunzătoare, la forma iniţială", a adăugat el. Dintre problemele cu care agricultorii se confruntă, Tabără a amintit necesitatea modernizării fermelor, transformarea lor în unele performante şi nevoia unei gestionări mai bune a acestora, cu consumuri mai mici. O problemă deloc neglijabilă pentru producătorii agricoli, pe care ministrul Tabără a sesizat-o, o constituie furtul recoltelor de pe exploataţii, care se ridică la o treime din totalul cultivat. "Una dintre marile probleme ale producătorilor agricoli este furtul recoltei. O treime din recolte a fost furată de romi. Aici va trebui să mergem pe coerciţie, pentru că alte metode nu merg. Constituţia prevede dreptul asupra proprietăţii şi trebuie să mergem la lucruri mai dure, la lipsirea de libertate pentru furtul de pe proprietăţi. Lucrările agricole se fac cu foarte multe eforturi, unii oameni au garantat cu propriul avut creditele din bănci pentru lucrarea terenului şi nu este admis ca cineva să vină şi să le fure roadele muncii", a declarat Tabără. 
Ministrul Agriculturii a participat duminică dimineaţa la cea de-a XXIV-a ediţie a "Târgului mare de toamnă" din localitatea cărăşeană Răcăjdia, iar la prânz, la Expoziţia şi Bursa de Ovine de la Costeşti, comuna Orăştioara, judeţul Hunedoara.

Comentarii

comentarii