Acasă Economic Timişoara, Aradul şi Reşiţa au cele mai multe taxe speciale din ţară

Timişoara, Aradul şi Reşiţa au cele mai multe taxe speciale din ţară

DISTRIBUIȚI

Institutul de Politici Publice a lansat portalul www.GuvernareLocala.ro, un serviciu de informare privind fiscalitatea locală şi starea serviciilor publice din localităţile din România. Aplicaţia se adresează cetăţenilor, operatorilor publici şi privaţi de servicii publice, organizaţiilor neguvernamentale şi trusturilor de presă, mai ales celor locale, mediului academic, şi urmăreşte, pe lângă informarea promptă şi constantă a publicului şi o mai mare transparenţă cu privire la cheltuirea banilor publici.

IPP: Bilanțul calităţii serviciilor publice 2009

Aplicaţia oferă posibilitatea informării, prin abonarea gratuită la un newsletter disponibil în site, cu privire la cele mai noi ştiri din domeniul taxelor şi impozitelor locale, al serviciilor publice sau doar al unui anumit tip de serviciu public (ex: salubrizare, termoficare etc.). Portalul pune la dispoziţie informaţii cu privire la procesul legislativ incident în domeniul serviciilor publice, datele fiind actualizate cu o frecvenţă săptămânală. Pentru cei interesaţi IPP afişează sistematic clasamente referitoare la: cele mai mari taxe locale din ţară, cele mai scumpe servicii publice, cele mai eficiente primării din punct de vedere al managementului serviciilor şi alte asemenea informaţii utile tuturor celor care sunt interesaţi de viaţa comunităţii în care trăiesc. Odată cu lansarea lui, afişăm clasamentul primăriilor cu cel mai mare număr de taxe speciale, aşa cum au fost ele în vigoare la sfârşitul anului trecut. Nu în ultimul rând, portalul este un instrument interactiv care dă posibilitatea utilizatorilor să semnaleze orice problemă/abuz din partea autorităţilor locale în ceea ce priveşte stabilirea taxelor şi impozitelor locale, precum şi a tarifelor pentru serviciile publice. Aceste situaţii vor fi verificate şi afişate pe site pentru expunerea acelor cazuri în care autorităţi publice sau operatori de servicii practică politici de taxare abuzive faţă de cetăţean.

Primăriile din vestul ţării sunt fruntaşe la numărul de taxe, dar şi la cheltuitul banilor publici

Conform bilanţului calităţii serviciilor publice locale, întocmit de Institutul pentru Politici Publice primăriile din vestul ţării sunt fruntaşe la numărul de taxe, dar şi la cheltuitul banilor publici. Astfel, în anul 2009, Timişoara s-a clasat pe locul 3 la sumele cheltuite cu iluminatul public cu 7.035 mii de lei (aproximativ 1,75 milioane de euro. Aradul şi Reşiţa au cheltuit sub media pe ţară, 2.409 mii lei şi 1.800 mii lei. Pe de altă parte, Timişoara a cheltuit 22,6 lei pe cap de locuitor pentru iluminatul public, peste media pe ţară, Reşiţa 21,6 lei, iar Aradul doar 14,5 lei. În cazul pierderilor de energie termică în reţea, Reşiţa este al doilea „pierzător” din ţară, nu mia puţin de 51 de procente din energia termică fiind pierdută pe drumul de la CET la calorifere. Aradul stă şi el „bine” cu o pierdere de 32%, în timp ce la Timişoara pierderile sunt de doar 14 procente. În schimb Timişoara compensează cu un preţ uriaş al gigacaloriei de 288 de lei, fiind în această privinţă al patrulea oraş din România. La Arad şi Reşiţa tarifele sunt mai normale, de 200, respectiv 165 lei pe gigacalorie. În 2009, toate cele trei mari oraşe din vestul ţării au stat prost la colectarea selectivă a deşeurilor, sub un procent din deseuri fiind colectate conform normelor europene.

Reşiţa are 124 de taxe speciale

Şi, pentru că „vestul e fruncea”, suntem şi noi pe primul loc la ceva: cele capitale de judeţ ocupă 3 din primele 4 locuri la numărul de taxe speciale. Condorm Raportului IPP, Reşiţa se află în fruntea clasamentului cu un număr de 124 de taxe speciale, urmă de Târgu Mureş cu 80 de taxe speciale, Arad cu 67 şi Timişoara cu 56. La atâtea taxe nu este de mirare că Timişoara se află pe locul 2, cu 67%, în clasamentul ponderii veniturilor proprii în totalul veniturilor municipiilor reşedinţă de judeţ, iar Aradul 7, cu 61%. Timişoara şi Aradul reuşesc însă să colecteze aceste taxe şi impozite locale într-un procent sub media pe ţară, atât de la persoanele fizice cât şi de la cele juridice.

Comentarii

comentarii