Acasă Eveniment Timişoara vrea să devină Capitala Earth Hour România în anul 2012

Timişoara vrea să devină Capitala Earth Hour România în anul 2012

DISTRIBUIȚI

Earth Hour 2012  – Ora Pământului, programată pentru data de  31 martie, în intervalul orar 20.30 – 21.30, este  cea mai mare manifestare de mediu din istorie, continuând binecunoscuta tradiţie a stingerii luminilor în mod simbolic.

Scopul evenimentului este acela de a  trage un semnal de alarmă privind amplitudinea actuală a efectelor încălzirii globale, de a sublinia necesitatea efortului concertat  pentru reducerea poluării planetei, evenimentul fiind şi un mijloc de promovare a soluţiilor de combatere a schimbărilor climatice. Mesajul „Earth Hour” este atât unul simbolic, de încurajare a simplului  gest de a stinge lumina, în efortul global de a opri schimbarea climei pe planetă, cât şi unul practic, prin promovarea economisirii energiei prin mijloace simple la nivelul fiecărei familii, a companiilor şi instituţiilor.

 

Timişoara – Capitala Earth Hour România?

Spre deosebire de anii precedenţi, Earth Hour 2012, organizat de WWF România, a provocat oraşele României la o competiţie care are ca scop desemnarea Capitalei Earth Hour România, la care s-au înscris  un număr de 19 oraşe ale României. Potrivit informaţiilor postate pe website-ului campaniei www.ora-pamantului.ro, un număr de 17 oraşe au şi depus dosarele pentru participarea la competiţie: Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava şi Timişoara.

Potrivit regulamentului competiţiei, în urma evaluării dosarelor depuse, primele 3 oraşe participante care vor întruni  cele mai bune punctaje vor participa în data de 17 Martie 2012 la Finala Competiţiei pentru Capitala Earth Hour, în cadrul căreia contribuţia locuitorilor va fi esenţială. Locuitorii vor fi  invitaţi să aducă într-un punct al oraşului, comunicat de către municipalitate, cât mai multe PET-uri. Oraşul în care va fi colectată cea mai mare cantitate de PET-uri va fi desemnat drept Capitala Earth Hour România 2012.

Mişcarea Earth Hour prezentă în peste 100 de ţări

De la an la an, mişcarea Earth Hour iniţiată şi coordonată la nivel global de WWF capătă proporţii din ce în ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni şi, totodată, inducând un sentiment de apartenenţă la o comunitate, în rândul celor care sarbătoresc Earth Hour de fiecare dată. Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007, cu un singur oraş participant (Sydney), şi până în prezent, cu o participare de peste 5.200 de oraşe din 135 de ţări, a demonstrat că 1.8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător. Mai mult, de-a lungul timpului, ei şi-au împărtăşit în mod voluntar poveştile, ideile şi planurile de acţiune în beneficiul naturii, arătând că le pasă si că vor să se dedice mai mult acestei cauze. Astfel, Earth Hour a devenit un simbol important al unui angajament mult mai complex decât ceea ce presupunea evenimentul la început – stingerea luminilor pentru o oră.

Piaţa Victoriei – Punct zero Earth Hour

Pentru anul 2012, Primăria Municipiului Timişoara va declara Piaţa Victoriei ca punct  zero al evenimentului Earth Hour Timişoara 2012, unde se vor desfăşura diverse activităţi, începând cu orele 20.00. În data de 31 martie, la ora 20.30, în Timişoara se va stinge iluminatul public stradal/arhitectural/artistic din zona centrală a oraşului. Ca puncte satelit ale evenimentului vor fi angrenate parcurile reprezentative ale Timişoarei: Poporului, Central, Bucovina, Pădurice, Adolescenţilor, Petöfi Sándor, Zürich. Lăcaşele de cult iluminate arhitectural şi unităţile de alimentaţie publică vor fi invitate să se alăture acestui demers. Evenimentul va fi marcat prin  activităţi  artistice: concert cu instrumente de percuţie, jonglerii, jocuri  cu foc, programe de divertisment dedicate copiilor – poveşti, jocuri, dansuri, concursuri la lumina lumânărilor, căutare de comori. Se vor organiza plimbări la lumina lumânărilor/lanternelor prin centrul istoric. Tot cu această ocazie se vor face  prezentări ale instrumentelor optice şi  observaţii astronomice ale corpurilor cereşti vizibile în această perioadă, în condiţiile meteo favorabile Pentru a marca acest eveniment, municipalitatea timişoreană invită  locuitorii de toate vârstele,  instituţiile publice/companiile private din Timişoara, să participe  într-un număr  cât mai mare la eveniment, atât în spaţiul public cât şi  în cel privat, pentru ca între orele 20.30 şi 21.30 luminile să fie stinse.

Comentarii

comentarii