Acasă Actualitate Emanoil Petruţ a “scăpat” din Haiti şi a ajuns în Spania

Emanoil Petruţ a “scăpat” din Haiti şi a ajuns în Spania

DISTRIBUIȚI

Foto: Evenimentul Zilei

Cetăţeanul român evacuat joi din Haiti, Emanuel Petruţ, a ajuns vineri în Spania, unde a fost preluat de un reprezentant al Ambasadei României la Madrid în vederea asigurării sprijinului necesar pentru a ajunge în România în cursul aceleiaşi zile, a anunţat Ministerul de Externe.
Timişoreanul a ajuns în Spania în jurul prânzului, după ce joi fusese evacuat din Haiti în Republica Dominicană. Potrivit informaţiilor oferite de MAE, în momentul sosirii la aeroport, Emanuel Petruţ a fost întâmpinat de coordonatorul Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Madrid pentru a i se asigura tot sprijinul necesar în vederea reîntoarcerii cu bine în ţară în cursul aceleiaşi zile.
"Evacuarea cetăţeanului român din Haiti este rezultatul unei excelente colaborări la nivelul Uniunii Europene, în particular între Ministerul Afacerilor Externe din România şi Ministerul Afacerilor Externe şi al Cooperării din Spania", precizează MAE.

Timişoreanul Emanuel Petruţ, care lucra în Haiti, a fost evacuat cu succes joi dimineaţă în Republica Dominicană, iar Ministerul de Externe va continua eforturile pentru a-l aduce în Europa.
„În urma eforturilor constante depuse de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene  – în cadrul Grupului de lucru Afaceri Consulare – joi, la ora 4 dimineaţa, MAE a primit confirmarea că cetăţeanul român Emanuel Petruţ a fost evacuat din Haiti, acesta aflându-se în deplină siguranţă în Republica Dominicană. În cursul zilei de astăzi (joi), MAE va continua eforturile pentru a-l aduce pe cetăţeanul român în Europa”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
Pentru evacuarea timişoreanului MAE a activat, în conformitate cu articolul 20 din Tratatul Uniunii Europene şi cu prevederile Deciziei 96/409, şi mecanismele de colaborare consulară existente la nivelul UE. Astfel, cetăţeanului român i s-a indicat punctul de întâlnire stabilit la aeroport în vederea evacuării sale imediate din Haiti, precum şi persoana de legătură din cadrul UE prezentă în zonă. Întrucât nu mai dispunea de acte de identitate, MAE a transmis pe căi diplomatice datele sale personale astfel încât, conform normelor europene în vigoare, un alt stat membru UE să-i poată elibera documentele de călătorie necesare (Emergency Travel Document).
Reprezentanţii ministerului român au menţinut contactul direct şi permanent cu Emanuel Petruţ, atât telefonic, cât şi prin e-mail. Din cauza blocării periodice a sistemului de telefonie mobilă, singura modalitate eficientă de comunicare cu cetăţeanul român a rămas legătura prin internet, Emanuel Petruţ primind în timp real informaţiile necesare în vederea demarării procedurii de evacuare. În paralel MAE a transmis constant informări cu privire la situaţia domnului Emanuel Petruţ persoanelor apropiate lui din ţară.
În acest context, ministerul atrage atenţia că nu este recomandată deplasarea cetăţenilor români în Haiti atât din cauza frecventelor replici ale cutremurului devastator care s-a produs săptămâna trecută, cât şi din cauza situaţiei de securitate precară din regiune.
Cetăţeanul român este angajat al unei companii de telefonie în Haiti şi a rămas fără documente de identitate şi de călătorie în urma cutremurului care a avut loc săptămâna trecută în zonă. Deşi, iniţial, cetăţeanul român a informat Ambasada României de la Caracas că doreşte să plece din Port-au-Prince doar la expirarea contractului de muncă, peste aproximativ o lună, ulterior, s-a răzgândit comunicând misiunii diplomatice dorinţa de a părăsi imediat zona, precizează MAE.
Ministerul evidenţiază că în această perioadă i-a asigurat sprijinul necesar în vederea rezolvării favorabile a situaţiei în care se află. Totodată, i s-a pus la dispoziţie un număr de telefon de urgenţă pentru a păstra contactul în cazul în care intervin probleme în demersurile ce trebuie îndeplinite în vederea evacuării sale.
 Ministerul Afacerilor Externe a alertat încă de vineri Grupul de lucru Afaceri Consulare din cadrul UE pentru a obţine sprijin logistic în vederea evacuării cetăţeanului român. Totodată, MAE a stabilit contacte cu personalul MAI dislocat în cadrul unei misiuni ONU în Haiti pentru obţinerea de informaţii suplimentare privind starea cetăţeanului român.
„Iniţial evacuarea cetăţeanului român era planificată pentru data de 19 ianuarie.  Din cauza caracterului imprevizibil al evenimentelor din Haiti, domnul Petruţ a reuşit să se îmbarce în avionul cu destinaţia Santo Domingo a doua zi, 20 ianuarie 2010”, precizează MAE.
 

Comentarii

comentarii