Acasă Eveniment Timişorenii au infectat iarăşi natura cu gunoaie

Timişorenii au infectat iarăşi natura cu gunoaie

DISTRIBUIȚI

De Paşte şi de Ziua Pământului
Zonele preferate au fost Periam Port, Şag, Valea lui Liman, Lacul Surduc, Albina şi Moşniţa. “Cetăţenii care au fost la iarbă verde au abandonat foarte multe deşeuri în urmă, ca de obicei”, a declarat Marian Eperieş, comisar regional interimar al CR Timiş.

Garda de Mediu – Comisariatul Regional (CR) Timiş a marcat Ziua Pământului, miercuri, 22 aprilie, prin acţiuni concrete de  salubrizare în judeţul Timiş, organizate alături de autorităţile locale.
“Din păcate, în zilele de 19 –20 aprilie, când am realizat activităţi comune cu jandarmii şi autorităţile locale, am constatat în unele zone din judeţ – Periam Port, Şag, Valea lui Liman, Lacul Surduc, Albina şi Moşniţa – că  cetăţenii care au fost la iarbă verde au abandonat foarte multe deşeuri în urmă, ca de obicei”, a declarat Marian Eperieş, comisar regional interimar al CR Timiş.

Amenzi

Trebuie să remarcăm că aşa se întâmplă de fiecare dată când timişenii şi timişorenii merg pe malul apelor, la iarbă verde, pentru a pârjoli un mic, o frigăruie sau o pulpă de pui la grătar.
Unele persoane mănâncă şi beau, apoi lasă în urmă grămezi de hârtii, cartoane, pet-uri şi doze de bere sau suc, cu o nepăsare criminală faţă de mediul înconjurător.
Oamenii nu îşi dau seama că fac un gest necivilizat, dar aceste fapte s-au repetat de atâtea ori de-a lungul timpului, încât au devenit aproape normalitate.
Deşi autorităţile locale şi reprezentanţii Gărzii de Mediu şi jandarmii fac eforturi mari să prevină faptele, este aproape imposibil. Există şi cauze concrete ale acestor stări de lucruri.
1. Autorităţile locale (primăriile) nu amenajează tomberoane sau alte recipiente de aruncare a deşeurilor
2. Nu există nici plăcuţe în toate locurile, cu atenţionarea de a nu fi abandonate gunoaie pe câmp, prin care să li se amintească vilegiaturiştilor cuantumul extrem de piperat al amenzilor.
De exemplu, inspectorii de la Garda de Mediu pot da amenzi mai mari sau mai mici, pe baza a două normative în vigoare: OUG 195, din 2005, modificată, prin care amenzile pot ajunge până la 6.000 lei şi Legea nr. 27 din 2007, privind abandonarea deşeurilor ce prevede amenzi între 200 –20.000 lei.

Unii cetăţeni au înţeles să strângă propriile gunoaie

“Fiind şi sărbătoarea Paştelui, nu am mers cu amenzi.
Am făcut o acţiune de prevenţie, adică să se simtă  prezenţa noastră, cu maşinile inscripţionate, în zonele respective, împreună cu jandarmii”, a spus Eperieş. Inspectorii au preferat să facă o informare cu cei prezenţi, care au lăsat gunoaie în natură.
Interesant este că unii cetăţeni au înţeles, iar acolo unde au existat recipiente sau saci pentru strângerea deşeurilor (la Şag, de exemplu), oamenii au înţeles că trebuie să respecte mediul, iar deşeurile au fost strânse şi au fost adunate la ieşirea din zonă. În zonele verificate de Paşte, inspectorii de la Garda de Mediu şi autorităţile locale au participat, miercuri, 22 aprilie, iarăşi, la o acţiune de salubrizare.
“În speranţa că timpul liber este un prilej de recreere şi de bună dispoziţie, facem un apel către toţi cetăţenii ca, atunci când îşi petrec sărbătorile la iarbă verde, în natură, să păstreze curăţenia, iar la plecare să ridice gunoaiele generate şi să le depoziteze în recipiente şi în spaţii special amenajate în zonă sau pe raza localităţii, astfel încât Ziua Pământului să nu o sărbătorim numai în 22 aprilie, ci de fiecare dată când mergem în natură. Aplicăm amenzile în funcţie de gravitate.
Dacă unul mănâncă ceva şi aruncă pe jos, dau pe Legea 27, dacă văd o persoană că aruncă trei saci de gunoi, atunci îi dau pe Legea Mediului”, a spus Eperieş.

Comentarii

comentarii