Acasă Actualitate Timișoara are „Plan Local de Acțiune pentru guvernare deschisă”. Ce presupune acest...

Timișoara are „Plan Local de Acțiune pentru guvernare deschisă”. Ce presupune acest lucru?

DISTRIBUIȚI

Marți, 24 mai, consilierii locali din Timișoara au aprobat Planul Local de Acțiune pentru guvernare deschisă 2022 – 2023, ceea ce ar însemna „trecerea la un alt tip de guvernare locală”, potrivit reprezentanților primăriei. Astfel, Timișoara s-ar alătura celorlalte 79 de orașe care s-au angajat să respecte, împreună cu societatea civilă, principiile asociate guvernării deschise: transparență, participare, integritate, eficiență. Timișoara este parte din Programul Parteneriatului Local pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership/OGP Local) din octombrie 2020.

Printre altele, amintesc reprezentanții primăriei, la nivelul municipiului Timișoara a fost implementat din acest an, pentru prima dată, bugetul participativ, fiind realizată o consultare publică  și o campanie pentru bugetul participative: „Timișoara Decide!”. De asemenea, Timișoara a implementat deja câteva proiecte majore care folosesc principiile și instrumentele specifice guvernării deschise, cum ar fi: https://data.primariatm.ro/, https://covid19.primariatm.ro/, https://oxigen.primariatm.ro/#/, https://decidem.primariatm.ro/ sau https://buget.primariatm.ro/.

În continuare, Primăria Timișoara anunță și care ar fi scopurile pe care le urmărește în direcția guvernării deschise în următoarea perioadă:

  1. Readucerea încrederii cetățenilor în administrație, prin transparență și participare.
  2. Adaptarea instrumentelor administrative la diversitatea din comunitate și găsirea celor mai adecvate metode de comunicare, astfel încât să fie implicați mai mult cetățenii, conform intereselor lor și ale comunității.
  3. Instruirea angajaților din administrație, ca să integreze guvernarea deschisă în principiile după care lucrează în fiecare zi.

Comentarii

comentarii