Acasă Actualitate Timișoara – ca o imensă scrumieră !

Timișoara – ca o imensă scrumieră !

DISTRIBUIȚI

Îngrozitoarea poluare cu chiștoace a Timișoarei reprezintă cea mai mizeră procupare a unora dintre fumători, de care ei nu se pot elibera, activitate pe care ei o practică permanent, oriunde s-ar afla: pe stradă, în parcuri sau la volan.

Rezultatul îl vedem cu toții! Aproape că nu există loc public, îndeosebi spațiu verde, să nu vedem uimitorul filtru ars, numit și chiștoc sau muc de țigară. Uneori le vedem în grupuri micuțe de 5, 10 sau 20 de ”indivizi”, alteori, așa cum se vede în aceste poze făcute, joi 4 august 2022, în stația utobuzului 33 din calea Șagului, chiar depășesc suta, transformând minunatul oraș, Timișoara, Capitală Culuturală Europeană în 2023, într-o imensă scrumieră!

Există câteva scrumiere strategice unde sunt aruncate aceste gloanțe ale poluării. În primul rând, la rădăcina copacilor, unde acel loc pătrat pare special amenajat pentru a fi abandonat chiștocul, fiindcă fumătorului necivilizat îi inspiră ideea de scrumieră.

Alt loc clasic îl reprezintă spațiile cu iarbă (acolo nu se vede mucul, crede cel ce îl aruncă) de la marginea trotuarelor sau oriunde s-ar afla. De asemenea, chiștoace multe sunt în stațiile de transport în comun. Celebra practică: tragi un ultim fum, lași țigara jos cu tristețe că vine autobuzul sau tramvaiul, chiar dacă e jumătate arsă, și o strivești cu talpa pantofului chiar în stație sau o arunci în iarba din apropiere, că așa a primit moștenire acel individ needucat corect.

Mucuri de țigară se aruncă la rădăcina plantelor ornamentale de pe marginea străzilor și trotuarelor… că de aceea se află acolo, pentru ca acei fumători necivilizați să își lase mizeria. Foarte multe chiștoace se găsesc în preajma semafoarelor. Omul trage din țigară și nu mai are din ce. Apare culoarea verde și trebuie să treaca strada. Lasă gunoiul jos, uneori îl strivește cu talpa, alteori nu. Rămâne să ardă și să polueze cu fumul gudronat.

Din păcate, este nevoie de foarte multă educaţie şi de măsuri coercitive pentru ca unii fumători să fie convinşi să respecte normele de convieţuire socială şi să nu arunce resturile de țigară şi hârtiile pe stradă. Problema este că unii cetăţeni înţeleg prin simpla educaţie să nu facă mizerie, dar alţii nu pot fi convinşi, decât prin măsuri coercitive.  

Unul dintre cele mai urâte gesturi intrate în tradiția unor șoferi este aruncarea chiștoarelor pe fereastra mașinilor pe care le conduc, indiferent că se află în mers pe stradă sau oprite în parcare sau la semafor. Practica e simplă și toți am văzut-o de nenumărate ori: țigara este aproape arsă și a mai rămas puțin la filtru. Șoferul a tras un ultim fum prelung să nu piardă nimic, încât gudronul să pătrundă cât mai adânc în plămâni, până la ultima celulă a trupului, otrăvind-o iremediabil, apoi zvâc! Chiștocul este aruncat pe fereastra deschisă afară, cade spectaculos pe asfalt, împrăștiind scântei din jarul rămas. Se răsucește o vreme pe caldarâm, printre roțile mașinilor și se oprește, murdărind imaginea Timișoarei și poluând mediul.

Se pare că unii şoferi nu vor înţelege niciodată că nu este normal să arunce chiştoacele pe fereastra maşinii. 

Vorbim de unii fumători, fiindcă nu toți aruncă mucul de țigară în locuri nepermise. Cei mai mulți fumători sunt civilizați și nu ar abandona niciodată chiștocul pe spațiul verde sau la rădăcina copacilor…!

Ce spune legea?

Potrivit HCL 371/2007, modificată prin HCL 206/2009, aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare şi nealimentare, printre care şi chiştoace de ţigări, coji de seminţe, precum şi orice alte deşeuri, se sancţionează cu amenzi de la 500 la 1.000 lei.

Poliţia Locală Timişoara desfăşoară activităţi de urmărire şi îi amendează pe cei care aruncă gunoaiele pe domeniul public sau chiştoacele de ţigări pe stradă şi pe trotuare. Din păcate, poliţiştii sunt în număr prea mic pentru a fi prezenţi în toate aceste locuri enumerate.

Comentarii

comentarii