Acasă Cultura Timişoara – Capitală Culturală Europeană: Expoziţia Rembrandt – inaugurată la Muzeul de...

Timişoara – Capitală Culturală Europeană: Expoziţia Rembrandt – inaugurată la Muzeul de Artă Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timisoara capitala culturala europeana -foto  muzeul de arta timisaoraÎn cadrul Campaniei pentru Timişoara Capitala Culturală Europeană în 2021, miercuri, 10 decembrie, în prezenţa primarului Nicolae Robu, la Muzeul de Artă Timişoara, a fost inaugurată expoziţia Rembradt cu cele 273 de gravuri ale maestrului olandez.

Expoziţia are catalog în limbile engleză şi română

Nicolae Robu a spus că, în cadrul campaniei de promovare a Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, această expoziţie Rembrand este foarte binevenită. În deschidere, artiștii Operei Naționale Române Timișoara au susţinut un concert de pian și voce, un program special realizat pentru această ocazie. Expoziția este însoțită de un catalog complex, în limbile română și engleză. „Expoziția Rembrandt – apogeul artei gravurii, pusă la dispoziția publicului de Euro Art Luxembourg în cooperare cu Muzeul de Artă Timișoara face parte dintr-un program prin care dorim să arătăm cum operele artistice și științele umaniste produc schimbări majore în vocabularul istoric, generând un raport înnoitor între spațiul experienței și orizontul așteptării. Creația rembrandtiană este una profund individuală, dar și una a mediului care a făcut-o posibilă, anume acela al Țărilor de Jos atunci cînd, în secolul al XVII-lea, acestea deveniseră puterea dintâi a lumii”, susţin organizatorii.

De ce la Muzeul de Artă Timişoara?

„Expoziția de gravuri a celebrului artist organizată de Muzeul de Artă Timișoara în cooperare cu Euro Art Luxembourg conține un strălucit fragment din opera unui vizionar căruia lumina îi este cel mai de seamă ideal. În saloanele Palatului Baroc din Timișoara revedem articulațiile de cîmpuri din secolul de aur al Olandei,  mărturia universală a unui timp și a unui spațiu inimitabile. E o iluzie retrospectivă, fără de care însă nu vom afla nicicînd cum s-au născut competențele rare ale ființei umane, cum s-a legitimat o creație și cum a dobîndit prin ea însăși un mare grad de autonomie. Într-o instituție avînd o producție intelectuală atractivă, așa cum cred că este Muzeul de Artă Timișoara, nu poate absenta trimiterea la arta marilor maeștri, la prestigioasele creații ale umanismului, la magia, mitologia și știința ce au conturat reperele societății contemporane. O expoziție Rembrandt pune în lumină o întreagă istorie, iar o dată descoperite și înțelese moștenirile ei vom observa mai exact ce este posibil sau imposibil de gândit la un moment dat”, a explicat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Comentarii

comentarii