Acasă Actualitate Timișoara Civică: Primăria Timișoara respectă legile doar parțial, dar primarul Robu se...

Timișoara Civică: Primăria Timișoara respectă legile doar parțial, dar primarul Robu se autoevaluează cu „foarte bine”

809
DISTRIBUIȚI

Primăria Municipiului Timișoara se autoevaluează anual în privința respectării legii transparenței decizionale (Legea 52/2003), o obligație pe care legea o impune tuturor instituțiilor publice.

Raportul pe anul 2018 califică activitatea proprie, resursele disponibile și colaborarea cu direcțiile de specialitate ca „Foarte bune” . Tot în acest raport este consemnată „Preocuparea permanentă pentru afișare în timp util a materialelor pe site și pentru aducerea la cunoștință celor interesați a materialelor supuse la consultările publice” ca măsură luată pentru îmbunătățirea procesului de consultare publică.

”Întrucât Timișoara Civică a monitorizat pe parcursul anului trecut exact aceste aspecte, sesizăm discrepanța majoră dintre datele prezentate în raport și realitate.

În primul rând, ridică semne de întrebare numărul de hotărâri adoptate: 845. Dacă se adună numărul de proiecte prezente pe ordinea de zi a ședințelor, se obține un număr mult mai mic: 649. De unde această diferență?

Ei bine, explicația e simplă: 196 de proiecte au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară, majoritatea fiind publicate pe site-ul primăriei cu câteva ore înainte de ședință, ocolind total legea 52/2003 privind transparența decizională!”, spune Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Un alt număr care stârnește nedumeriri este acela al proiectelor adoptate „în procedură de urgență” sau exceptate de la aplicarea legii transparenței decizionale: 834 din 845! Cu alte cuvinte, peste 98% dintre proiectele CLT au fost adoptate in regim de urgența!

”Mai departe, la secțiunea D2 a raportului, se arată că primăria respectă legea doar parțial. Din cele 566 de proiecte care au făcut obiectul monitorizării noastre în anul 2018 (începând din luna mai), NICIUNUL nu a îndeplinit toate cerințele legale.

În ciuda încălcărilor evidente și în formă continuă ale legii, aparatul primăriei își acordă calificativul „foarte bine” în aprecierea propriei activități, sub semnătura primarului Nicolae Robu,” precizează comunicatul.

Timișoara Civică a trimis rapoarte care semnalau neregulile înaintea fiecărei ședințe de Consiliu Local atât primăriei cât și consilierilor locali. Aprobând ordinea de zi și adoptând proiectele în ciuda acestor avertismente, atât aparatul primăriei cât și consilierii locali și-au asumat cu buna știință încălcarea legii.

”În aceste condiții solicităm public domnului primar Nicolae Robu să răspundă la următoarele întrebări:

Care este temeiul pentru un rezultat atât de optimist al acestei evaluări?

Care sunt măsurile reale luate în anul 2018 pentru îmbunătățirea procesului de consultare publică?

Cum își explică faptul că primăria a primit doar 44 de sugestii de la cetățeni pe parcursul anului 2018, dintre care doar 3 au fost incluse în proiectele de acte normative? Sunt cetățenii Timișoarei dezinteresați de activitatea administrației sau aparatul primăriei acționează obstrucționist?”, precizează un comunicat al Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei.

Comentarii

comentarii