Acasă Actualitate Timișoara, oraș liber regesc

Timișoara, oraș liber regesc

DISTRIBUIȚI

timisoaraa 1900 bunÎn 1781, din cauza presiunilor maghiare, regina Maria Tereza decide anexarea Banatul la Regatul Ungariei. În 21 decembrie în același an, este marcat un alt eveniment important în istoria orașului.

Timișoara dobândește statutul privilegiat de „Oraș liber regesc”, cu ajutorul unei diplome emise de împăratul Iosif al II-lea, semnată de Grof Francisc Esterházy şi Iosif Iablanczy. Astfel, avea aceleași libertăți precum orașele maghiare.
În anul 1790, Împăratului Leopold al II-lea reînnoieşte acest statut. Din acel moment se dobândesc o nouă serie de drepturi și libertăți. Astfel, Timișoara avea dreptul de a-și trimite reprezentanții în Dieta maghiară, putea percepe vamă pentru mărfurile care intrau și ieșeau din oraș, mărfuri pe care le putea depozita. De asemenea, Timișoara avea posibilitatea de a-și alege proprii jurați, bugetul anual și o stemă proprie. Pe lângă asta, aici se puteau organiza târguri săptămânale. Toate acestea au oferit posibilitatea dezvoltării urbane.
O bună parte din oamenii politici maghiari nu au fost mulțumiți de faptul că Timișoara avea dreptul la toate aceste privilegii. Acest lucru este explicat prin viziunile diferite pe care le aveau cercurile politice maghiare și cele habsburgice. Acest lucru a dus, în timp, la dispariția anumitor beneficii. Cu toate acestea, în perioada în care a fost „Oraș Liber regesc”, Timișoara a făcut mari progrese. Surse: wikipedia, vestul, banatera, muzeulbanatului.ro).

Comentarii

comentarii