Acasă Editorial Timișoara, pe harta Europei? Cum, nu era deja?

Timișoara, pe harta Europei? Cum, nu era deja?

DISTRIBUIȚI

Textele redundante scrise de nu-știu-cine, pe pagina nu-știu-cui, mult prea asemănătoare între ele, devin iritante. Expresia ”Timișoara, pe harta… Europei”, spre exemplu, este un exemplu nefericit. Timișoara, primul oraș electrificat din Europa, Timișoara, cu primul ziar tipărit din Europa, Timișoara, cu cele peste 1000 de premiere, adică invenții și inovații, mai are nevoie de texte și îndemnuri verbale privind ”urcarea pe scena Europei”? Nu pricep eu? O fi scris asta Dominic Fritz, în calitatea sa de primar al Timișoarei, o fi scris vreun scrib din juru-i? Nu știm sigur, dar ceea ce sigur știm, pentru că vedem, analizăm, aprofundăm, este tonul detașat față de subiect. Subiectul este Timișoara. Textul ce conține expresia se găsește pe FB-ul primarului Fritz, care, într-un soi de entuziasm, la întâlnirea cu domnul Bodo Ramelow, din Germania, a decis că sună bine să ”așeze Timișoara pe harta Europei”, orașul nostru devenind capitală culturală în 2023.

Nu doresc să fac o analiză de ”text de facebook”, mai ales că exact acela este locul în care ”marii campioni” ai condeiului sunt prea mulți subculturali, prea mulți ”absolvenți de seriale”, prea mulți repetenți ai condeiului, lista poate continua… Sare însă ”în ochi”, de departe, antrenamentul folosirii unor expresii penibile, venite cumva din subconștientul unei persoane care așa simte, așa vede, așa știe.

La ce bun să ai o armată de consilieri, mai ales consilieri în comunicare, dacă ei așteaptă doar salariile pe carduri, se duc la întâlniri pentru a puncta prezența, dar sunt complet detașați față de cuvintele folosite, ignorând sensurile profunde. Consultanții sunt superficiali și au adesea bufonerii criticabile, iar primarul nostru chiar dacă vorbește aparent o limbă română clară, nu poate cunoaște în profunzime sensurile, figurile de stil, jocurile de cuvinte, restul… Deci este expus. Fie nu știe sensurile profunde, fie nu le înțelege, dar unele postări constituie ”teme de casă”.

Timișoara a fost aleasă Capitală Culturală a Europei tocmai pentru sensurile trecutului său: arie europeană multietnică și multiconfesională, model de civilitate, dar și de civism, recunoscute mondial, primul oraș liber de comunism din România, dar și primul liber prin vărsarea de sângele martirilor, pe care acum, o mare parte din cei care conduc orașul habar nu mai au cum să-l priceapă. Timișoara este orașul și vatra generațiilor care au întreținut spiritul orașului, nu al celor care abia învață despre spiritul Timișoarei, ca și cum ar fi doar un slogan oarecare…

Timișoara nu așteaptă să fie pusă pe harta Europei! Ea este acolo cu mult înainte ca cei care folosesc expresiile fără a le pricepe sensurile reale să fi auzit numele Timișoara.

Să crezi că-i faci un favor Timișoarei, în acest mod aproape naiv, este ca și cum i-ai spune unei persoane educate care ar fi drumul spre școală, care ar fi poteca de urmat spre grădiniță…

Timișoara este câmpul roditor al celor cu lumină din inimile lor, din darul făcut de Dumnezeu pentru a-i lumina spre destin ales.

Harta este doar poza ce conține niște granițe, niște așezări, niște cifre.

Timișoara este capitală a culturilor diferitelor grupuri interetnice care au făcut Banatul. Banatul este un model în istoria Europei, ce nu mai trebuie pus pe hartă!

Are locul său!

Comentarii

comentarii