Acasă Actualitate Timişul ajută sinistraţii din Moldova

Timişul ajută sinistraţii din Moldova

DISTRIBUIȚI

Cei din Otelec şi Foeni (localităţi afectate grav de inundaţiile din 2005) se duc să le ducă sinistraţilor ajutoare
A venit timpul ca timişenii să ajute sinistraţii din Moldova. Mulţi îşi amintesc de durerea pricinuită de inundaţiile din 2005 în Timiş, atunci când judeţul era supranumit "Banaton“ – asta pentru că era o imensă întindere de apă pe care se chinuiau să o scoată cei din Timiş şi alţii din alte părţi ale ţării sau chiar de peste hotare care au venit să pună umărul. Atunci a durat ceva timp, dar până la urmă furia apei a fost învinsă iar oamenii din toată ţara şi din străinătate au pus mână de la mână şi au ajutat sinistraţii din Timiş. Acum, a venit timpul ca sinistraţii din Timiş să-i ajute pe cei din Moldova. “La Timişoara am avut iniţiativa de a deschide două puncte pentru a prelua de la populaţie. Consider că am procedat bine până la urmă. În judeţ ne-au mai urmat şi alţii. Timişoara are, Lugoj are, Deta, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Recaş şi Făget au şi o serie de comune – Bara. Cărpiniş, Dudeştii Noi, Ghilad, Liebling, Orţişoara, Teremia şi altele…”, a declarat subprefectul de Timiş Zoltan Marossy.

“Cei care au fost cel mai mult ajutaţi s-au sensibilizat”
Marossy le-a recomandat marilor companii care vor să doneze diferite bunuri să nu se deplaseze până la centrele de colectare, ci să facă o ofertă şi în ziua plecării transportului pentru sinistraţi să se treacă şi pe la ei pentru a ridica ceea ce vor să doneze. O situaţie specială e la Otelec şi la Foeni, unele dintre cele mai afectate localităţi la inundaţiile din Timiş din 2005. Locuitorii acestor localităţi s-au sesizat imediat când au văzut că semenii lor sunt în pericol şi vor pleca ei personal cu camioane cu ajutoare. “Cei de la Otelec se duc aoclo. Au spus că vor să le transporte ei,. Ceilalţi de la Foeni şi ei s-au sensibilizat. Cei care au fost cel mai mult ajutaţi s-au sensibilizat. M-a bucurat foarte mult, e un gest de nromalitate”, spune Zoltan Marossy. Sunt tot felul de oferte pentru a ajuta sinistraţii din Moldova. 22 de tone de făină, tăiţei, apă, orez, mălai, bani, două tone de vopsea, 20 tone grâu, orz, 10 tone grâu şi multe altele de la societăţi sau locuitori ai Timişului.

“Nu preiau teneşi care nu mai sunt valabili la fotbal…”
Nu toţi au nimerit-o însă cu ajutoarele. În centrele de la Agricol şi Azur s-au adunat foarte multe alimente neperisabile, dar la Azur vin şi haine. Aici e o adevărată problemă pentru că hainele, de preferinţă, ar trebui să fie noi şi foarte curate. Nu se întâmplă însă aşa, vin oameni şi cu haine mai ponosite, ce nu pot fi folosite. Autorităţuile din Timiş au însă experienţa anului 2005 şi vor să taie problemele din start, iar la sinistraţii din Moldova să nu ajungă haine pe care nu le pot folosi. “În 2005, noi am primit astfel de ajutoare, în pungă legată şi sac legat şi am muncit săptămâni, dacă nu luni de zile, ca să separăm un obiect de celălalt. Noi dorim ca ceea ce trimitem în Moldova să fie realmente de folos. O haină care a fost folosită în agricultură, în jurul casei, nu poate fi de folos unui sinistrat. Sunt norme de sănătate pe care România le-a preluat. Nu preiau teneşi care nu mai sunt valabili la fotbal… “, spune, cu umor, Marossy.

Comentarii

comentarii