Acasă Economic Timișul este județul cel mai valoros economic din România

Timișul este județul cel mai valoros economic din România

479
DISTRIBUIȚI

Econtext a realizat o analiză în care prezintă valoarea economică a fiecărui județ din România, după cum este estimată de Comisia Națională de Prognoză (CNP) pentru acest an. După cum era de așteptat, Bucureștiul ocupă prima poziție, este cel mai valoros, având cel mai mare produs intern brut (PIB). 

Mai mult, economia capitalei are o pondere de aproape un sfert în valoarea totală a economiei României. Potrivit CNP, PIB-ul Bucureștiului este estimat că va ajunge în acest an la un nivel de 123,7 miliarde de lei. Pe ansamblul întregii țări, PIB-ul estimat pentru acest an este de 544,42 miliarde de lei. Capitala este urmată, oarecum previzibil, de Timiș – 24,96 miliarde de lei, Cluj – 23,73 miliarde de lei, Argeș – 22,15 miliarde de lei,  Constanța – 21,73 miliarde de lei și Prahova – 21,65 miliarde de lei, valoarea economică a acestor cinci județe depășind cu puțin PIB-ul Bucureștiului. La coada clasamantului se află Tulcea (cu o valoare a economiei estimată la 4,16 miliarde lei), Covasna (3,99 miliarde lei) și Giurgiu (3,75 miliarde lei). Ultimele două județe sunt și singurele a căror economie ar valora sub 1 miliard de euro, la cursul actual de 4,1 lei pentru 1 euro. 

Economiile celorlalte județe din Regiunea Vest, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, se zbat pe la mijlocul clasamentului, Aradul ocupănd locul 13, cu 12,44 miliarde lei, Hunedoara locul 17, cu 10,45 miliarde lei și Caraș-Severin locul 28, cu 6,35 miliarde lei.

Comentarii

comentarii