Acasă Actualitate Tineri coordonați de GEC Nera au ecologizat malul drept al Dunării

Tineri coordonați de GEC Nera au ecologizat malul drept al Dunării

DISTRIBUIȚI

Un grup de 30 de elevi şi studenţi de la Grupul Şcolar Agricol Oraviţa, Grupul Şcolar Industrial Mathias Hammer Anina, Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă şi Universitatea de Vest din Timişoara, care activează în baza unui contract de voluntariat în cadrul Grupului Ecologic de Colaborare Nera, au distribuit sâmbătă populaţiei din Moldova Nouă un număr de 1230 seturi informative de pliante şi fluturaşi. Cu ajutorul acestor materiale voluntarii au informat locuitorii afectaţi de poluarea cu deşeuri miniere provenite de la iazul de decantare a apelor de mină Tăuşani – Boşnag, aparţinând SC Moldomin, cu privire la existenţa unui plan de stopare a poluării elaborat de GEC Nera în cadrul proiectului şi cu privire la factorii direct responsabili de implementarea acestui plan. Potrivit directorului GEC Nera, fostul deputat Cornel Sturza Popovici, voluntarii au realizat un raport de monitorizare privind starea de ecologizare a iazului Tăuşani – Boşnag, care urmează a fi trimis Ministerului Economiei şi Ministerului Mediului, în calitate de factori direct responsabili de stoparea poluării în această zonă. În aceeaşi zi, voluntarii GEC Nera au realizat şi o igienizare a malului drept al Dunării în dreptul localităţii Baziaş, ocazie cu care au fost colectaţi 18 saci de (PET-uri). Acţiunea a fost realizată în contextul solidarizării cu activitatea de colectare a deşeurilor desfăşurată la nivel naţional în cadrul proiectului Let’s do it Romania!
GEC Nera implementează până în 16 decembrie 2011 proiectul de interes public „Poluarea cu deşeuri miniere pe Dunăre, realitate şi în acelaşi
timp bombă mediatică”, care este destinat reducerii poluării cu deşeuri miniere antrenate de vânt de pe teritoriul oraşului Moldova Nouă, al comunei Pojejena din România şi de pe teritoriul comunelor Veliko Gradište şi Bela Crkva din Serbia. Proiectul este derulat în parteneriat cu asociaţia NVO Škola Plus "Dositej Obradović" din Bela Crkva şi al Consiliului Local din comuna Pojejena, fiind finanţat în cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România -Republica Serbia.
La sfârșitul săptămânii trecute, prefectul județului Caraș-Severin, Octavian Țunea, s-a întâlnit la Moldova Nouă cu o delegație sârbească pentru o serie de discuții despre poluarea de la Moldomin, care afectează și teritoriul statului vecin.

 

Comentarii

comentarii