Acasă Actualitate Tinerii din Regiunea de Vest își cer drepturile

Tinerii din Regiunea de Vest își cer drepturile

DISTRIBUIȚI

Asociația Noi Re-Creăm din Timișoara derulează în perioada 10 – 16 iulie 2015 un proiect de educație educație non-formală, cu titlul ”Noi ne cerem drepturile”. Proiectul se adresează tinerilor, este finanțat prin Programul european Erasmus Plus și constă într-un dialog structurat între tineri din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, pe de o parte, și decidenți politici și experți în politicile de tineret (parlamentari, reprezentanți ai direcțiilor județene de tineret, ai fundațiilor județene de tineret, ai primăriilor și consiliilor județene, dar ai mediilor ONG și universitar), pe de cealaltă parte.
De ce e necesar acest proiect? În România în general și în regiunea de Vest, în particular, există carențe serioase de comunicare între tineri și autorități, care trebuie să fie contracarate prin inițiative de acest gen.
Proiectul urmărește să realizeze o mai bună comunicare între tineri și autorități și să dezvolte competențelor tinerilor pentru a-și putea identifica și formula nevoile și problemele, dar și pentru a identifica opțiuni de rezolvare. De asemenea, va fi redactat un proiect de Strategii regionale de tineret și va fi creat un cadru de discuții in vederea constituirii unui Consiliu Regional al Tinerilor. Reprezentanții autorităților vor fi interlocutorii tinerilor, oferindu-le soluții și orientare în rezolvarea problemelor lor.
Programul evenimentului cuprinde temele: „Democrație reprezentativă și democrație participativă”, susținută de Marian Vasile – Consiliului Județean Timis, Lia Lucian Epure -jurnalist și profesor universitar, Szell Lorincz – director executiv Direcția Județeana pentru Sport și Tineret Hunedoara, Nicolae Ștefănescu – consilier județean Caras-Severin; “Sănătatea mediului și sănătatea individului”, susținută de Carina Dragu – psiholog și președinte al Asociației G.L.A.S și Jugănaru Iulius – doctor și fost director al Spitalului Județean; „Incluziune socială”, susținută de Laila Onu – director Fundația pentru Voi, Marius Matichescu – președintele Asociației Pro Democrația Timișoara, Ben-Oni Ardelean – senator în Parlamentul României; „Educația pentru toți – finanțarea educației și oferta educațională”, susținută de conferențiar dr. Robert Reisz – catedra de Științe Politice, Universitatea de Vest din Timișoara, Cristian Mircea – Colterm, Corin Mihu – Liga AC, Cătălin Iapa – președinte al Fundației Județene de Tineret Timiș, Andrei Crăciun – Consiliul Tinerilor din România, Adrian Tal – director executiv Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș și Laura Smărăndoiu – compartimentul de tineret al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Timiș; „Piața muncii pentru tineri – status quo, nevoi, corespondența dintre educație și piața muncii”- Horia Cristian – Parlamentul României, Maria Ciorba – Europe Direct, Simona Poting – consilier Agenția Județeana pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, Szell Lorincz – director executiv Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Andrei Crăciun – Consiliul Tinerilor din România; Finalizarea proiectului Strategiei Regionale de Tineret cu o intervenție specială a primarul Municipiului Timișoara, Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii