Acasă Eveniment Titu Bojin: “Vom înfiinţa o societate comercială care să administreze navigaţia pe...

Titu Bojin: “Vom înfiinţa o societate comercială care să administreze navigaţia pe Bega”

DISTRIBUIȚI

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timişoara şi Primăria Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, vor înfiinţa o societate comercială care să administreze navigaţia pe Canalul Bega. Titu Bojin, directorul ABAB, a declarat, cu prilejul şedinţei Comitetului de Bazin Banat de la Băile Herculane, marţi, 28 iunie, pentru marcarea Zilei Dunării, că este nevoie ca această societate să fie de stat, creată în concordanţă cu toate normele şi regulile navigaţiei. Râul Bega – “coridorul verde”

De la sfârşitul lunii aprilie se poate circula cu vaporetele pe Canalul Bega, de-a lungul Timişoarei, pe traseul Solventul – Staţia de tratare a apei, iar Primăria Timişoara urmează să cumpere vaporete şi să înceapă transportul în comun pe “coridorul verde”. Ecologizarea râului Bega pe sectorul Timişoara – frontiera Serbia va fi finalizată în anul 2013. Lucrările prevăzute a se realiza prin proiect sunt dragaje – 700.000 metri cubi de mâl – şi refacerea apărării de maluri. De asemenea, consolidarea şi reprofilarea canalului de descărcare Bega – Timiş pe sectorul Topolovăţ – confluenţa cu râul Timiş este prevăzută să se finalizeze în anul 2012. Astfel, pentru a-i ajuta pe bănăţeni să poată circula cu vaporul până la Viena sau Budapesta, se duc tratative cu Serbia pentru ca Bega să devină navigabilă şi dincolo de graniţa cu România. “Avem o relaţie tot mai deschisă cu partea sârbească. Împreună putem continua decolmatarea Canalului Bega, ca să putem ajunge până la Tisa şi Dunăre cu vaporul, iar visul nostru este să călătorim până la Viena, în Austria şi mai departe”, a declarat Titu Bojin. ABAB mai are prevăzute în programul de investiţii pentru anul 2011 lucrări pe cursurile râurilor Timiş, Bega şi Bârzava, precum şi pe afluenţi, în valoare totală de 90.446 mii lei, din care 12.505 mii lei de la bugetul de stat, 18.600 mii lei fonduri rambursabile Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi 59.341 mii lei de la Fondul de Mediu.

A opta ediţie a Zilei Dunării

Şedinţa Comitetului de Bazin de la Herculane a ajuns la a opta ediţie şi, printre alţii, au participat Octavian Ţunea, prefectul de Caraş-Severin, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, şi Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consilului Judeţean Caraş-Severin. “Dintre toate cele 18 ţări prin care trece Dunărea, putem spune că noi, românii, suntem cei mai norocoşi, întrucât mai mult de jumătate din lungimea fluviului traversează ţara noastră şi 30% din Bazinul Dunării se află pe teritoriul României. Mai mult, la gurile de vărsare ale Dunării, avem Delta Dunării un monument natural unic în Europa. Din acest punct de vedere şi nu numai, am putea spune că suntem mai apropiaţi şi mai responsabili faţă de Dunăre decât alte ţări, atât ca apartenenţă, cât şi ca moştenirea pe care am primit-o generaţii de-a rândul”, a fost o parte din mesajul directorului general al Apelor Române, Csaba David, citit cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării de către Sorina Neaga, din cadrul ABAB Timişoara.
 

Comentarii

comentarii