Acasă Cultura TM2021. In vitro veritas sau despre natura realităților falsificate – expoziție la...

TM2021. In vitro veritas sau despre natura realităților falsificate – expoziție la Gara de Nord Timișoara

DISTRIBUIȚI

Expoziţie de artă contemporană “In vitro veritas” va avea loc, la Gara de Nord Timișoara, în 24 octombrie, de la ora 19.00 – eveniment desfășurat în cadrul programului cultural prioritar ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Grupul Avantpost care expune este format din Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaș, 13m10j, Livia Mateiaș, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ștefan, Nicolae Velciov

Artiști invitați: Nemanja Ladic (SRB), Lőrinc Borsos (HU), Dragan Vojvodic (SRB). Curator: Maria Orosan-Telea

Expoziția “In vitro veritas” invită la o meditație asupra ambivalenței și a naturii realităților falsificate. Lipsa de echivoc a expresiei “in vino veritas” este substituită în titlul propus de o construcție sintactică contradictorie.

“In vitro veritas” sugerează dubla interpretare a noțiunii de adevăr: adevărul-corespondență, ca rezultat al concordanței vizibile cu realitatea obiectivă, sau adevărul- coerență care, deși fabricat în mod artificial, poate primi valoare absolută atâta timp cât nu intră în contradicție cu sistemul căruia îi aparține.

Prin urmare, In vitro veritas se referă la adevărul din spatele sticlei transparente, dar și la adevărul “de laborator”.

Proiectând această dualitate asupra contextului mediatic contemporan, dominat de manipulare și strategii, de fake news și hoax-uri, revine mereu întrebarea dacă transparentizarea discursului public este reglementabilă prin norme.

Sistemul democratic a abolit cenzura, dar autocenzurarea micro sistemelor mediatice rămâne prezentă. Afirmațiile demonstrabile sau informațiile verificabile pot constitui baza dezbaterii, însă aruncarea în arenă a conceptelor slabe, discutabile sau ambigue este tot o strategie de manipulare. Adevărul devine vizibil atâta timp cât servește unor scopuri precise.

Conținutul ideatic al expoziției se reflectă nu doar în lucrările propuse de artiști ci și în infrastructura pe care aceasta se bazează, în alegerile legate de asimilarea întocmai a spațiului pe care îl populează.

Încăperea de la etajul Gării de Nord beneficiază de o vitrină a cărei vizibilitate oferă prima cheie de lectură pentru conceptul expozițional.
Practica grupului Avantpost de a-și asuma spațiul expozițional cu toate datele existente s-a conturat încă din 2015.

Expoziția “Conexiunea cu prezentul” stabilea un dialog cu specificul arhitectural și cu expozițiile permanente ale Muzeului Revoluției.

Proiectul “Universallowed”, realizat în podul fostei Fabrici de Baterii, folosea și integra în lucrări obiectele și structurile găsite acolo.

In vitro veritas urmărește același principiu al incorporării asumate a elementelor preexistente, cum ar fi instalația luminoasă realizată de artiștii Neil Musson și Jono Retallick în 2018, devenită componentă decorativă permanentă a încăperii, sau lucrarea de modelism feroviar aflată în proces de finisare.

Construirea unui discurs în jurul intervențiilor de estetizare programată a acestei încăperi reprezintă o formă de dialog onest cu o realitate deja existentă.

Proiect realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Comentarii

comentarii