Acasă Eveniment Traficanţii de persoane din filiera „România – Finlanda” au fost arestaţi

Traficanţii de persoane din filiera „România – Finlanda” au fost arestaţi

450
DISTRIBUIȚI

Cinci membri ai reţelei care recruta şi transporta în Finlanda persoane pe care le obligau să muncească forţat în construcţii sau să cerşească au fost arestaţi de magistraţii Tribunalului Arad, sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional şi trafic de persoane, informează DIICOT.
Potrivit procurorilor, cei cinci, Simion Radu zis "Gînă", Andrei Prodan, Ionel Radu zis "Lică", Corina Radu Frunză şi Ione Alexi zis "Ion Bistriţeanu", sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional şi trafic de persoane. Tribunalul Arad a emis joi mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele lor.
Astfel, în perioada 2005-2009, sub coordonarea lui Gînă, Andrei Prodan, Radu Ionel "Lică" şi Corina Radu Frunză au recrutat, transportat şi cazat mai multe persoane din România în Finlanda, sub pretextul oferirii de locuri de muncă, obligându-le ulterior să cerşească.
De asemenea, tot în perioada 2005-2009, Gînă împreună cu Constantin Ciocârlan zis "Tinu Bucureşteanu" şi cu sprijinul lui "Ion Bistriţeanu" au constituit un grup infracţional care recruta persoane pe care le transporta tot în Finlanda şi le obliga să muncească forţat în construcţii, cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare, sănătate şi securitate.
Poliţiştii BCCO Timişoara – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, cu sprijinul unor efective din cadrul I.P.J Arad – Serviciul pentru Intervenţie Rapidă si I.J.J. Arad, sub coordonarea unui procuror DIICOT- Biroul Teritorial Arad, au organizat, miercuri, o acţiune pe raza localităţii arădene Birchiş, pentru destructurarea a două grupuri infracţional organizate care acţionau pe relaţia România-Finlanda, în scopul obţinerii de foloase materiale prin săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.
În acest sens, poliţiştii au efectuat 9 descinderi simultane pe raza localităţii Birchiş, cu această ocazie fiind executate 11 mandate de aducere emise pe numele membrilor grupărilor infracţional organizate. Cu ocazia percheziţiilor au fost ridicate înscrisuri, bunuri şi valori care constituie mijloace de probă materiale. „Din cercetările efectuate de poliţişti s-a stabilit că, grupările acţionau în mod classic, prin oferirea de locuri de muncă bine plătite în străinătate, respectiv Finlanda, unde ulterior victimele erau exploatate prin obligarea la cerşetorie sau prin executarea unei munci în mod forţat ori cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare şi securitate“, a declarat, joi, inspector principal Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Poliţiei Arad.
Poliţiştii au stabilit că este vorba de două grupări formate din 17, respectiv patru membri, din judeţele Arad şi Neamţ. Prima grupare era specializată pe obligarea la cerşetorie şi era coordonată de Simon R., restul membrilor având atribuţii exacte respectiv de racolare, transport, cazare, supraveghere şi exploatare a victimelor în Finlanda.
Cea de-a doua grupare, specializată pe executarea unei munci în mod forţat ori cu încălcarea normelor legale privind condiţiile de muncă, salarizare şi securitate, era formată din patru membri şi era coordonată de Constantin C., din judeţul Neamţ. Restul membrilor aveau atribuţii exacte de racolare, transport, cazare, supraveghere şi exploatare a victimelor în Finlanda.
„Cele două grupări erau în strânsă legătură, în sensul în care gruparea condusă de către R. Simion furniza forţa de muncă, «victime», după ce acestea erau exploatate prin obligarea la cerşetorie către gruparea condusă de către C. Constantin, unde acestea erau în continuare exploatate prin executarea unei munci în mod forţat. Banii obţinuţi în urma exploatării victimelor, adică sute de mii de euro, erau împărţiţi între membrii celor două grupări infracţional organizate“, a mai precizat Camelia Tuduce.
În această cauză a fost începută urmărirea penală împotriva celor 21 de membri ai grupărilor infracţionale organizate. Pentru cinci dintre membrii grupărilor au fost emise ordonanţe de reţinere, urmând să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup organizat infracţional şi trafic de persoane, iar pentru un alt membru al grupării s-a luat măsura interzicerii părăsirii localităţii pentru o perioadă de 30 de zile.
De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea cercetărilor cinci autoturisme de lux, cantităţi importante de aur şi sume mari de bani.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT, Biroul Teritorial Arad, în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale şi identificarea tuturor potenţialelor victime ale reţelei.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii