Acasă Actualitate Tragedie patrimonială: Morile pe apă de la Rudăria – luate de șuvoaie!

Tragedie patrimonială: Morile pe apă de la Rudăria – luate de șuvoaie!

DISTRIBUIȚI

moaraMorile pe apă de la Rudăria riscă să fie luate de apele din ultimele 24 de ore, umflate de precipitațiile masive din Caraș-Severin.

Trei dintre cele 22 de mori din cadrul Complexului mulinologic de la Rudăria au fost grav afectate de şuvoaiele râului Rudărica şi sunt în pericol să se prăbuşească, în urma inundaţiilor, a anunțat primarul Ilie Imbrescu. Este vorba de “Îndărătnica dintre râuri”, cea mai grav afectată, “Viloanea” şi “Roşoanea”, care, din cauza zăgazelor, măturate de ape, s-au înclinat şi riscă să cadă în albie, a mai spus acesta. Cu ajutorul utilajelor forestiere, angajaţii primăriei şi localnicii lucrează acum pentru decolmatarea rigolelor şi degajarea cursului de apă, care pe alocuri din cauza aluviunilor aduse de pe Dealul Pregăda. Pe raza comunei Eftimie Murgu au fost inundate peste 100 de hectare de terenuri agricole şi au fost afectate mai multe locuinţe şi anexe, a mai spus Ilie Imbrescu.
Morile pe apă din comuna Eftimie Murgu (Rudăria) reprezintă inestimabile obiecte de patrimoniu românesc, european și mondial. Sunt unice în Europa, pentru faptul că sunt încă în funcțiune. Pe râul Rudărica se mai păstrează încă 22 de mori pe apă, proprietatea oamenilor. Odinioară existau 35 de mori, însă multe au fost luate de apă la inundaţiile din 1955. Au mai rămas 22, dar oamenii au avut grijă de ele, şi au construit tot felul de canale pe care e direcţionată apa către roţile morilor. Datorită acestora, ele funcţionează şi vara, când râul este scăzut. Toate morile sunt protejate de câte o stâncă masivă şi sunt funcţionale. La una, pentru a se redirecţiona apa, s-a săpat un tunel prin munte, înalt de vreo doi metri, lat de unu şi jumătate şi lung de aproape 30. Întreaga muncă s-a făcut numai cu dalta şi ciocanul. Morile sunt ale oamenilor, însă au fost introduse şi în patrimoniul naţional şi se află sub supravegherea Muzeului „Astra” din Sibiu, care a ajutat şi la restaurări. Primele opt mori sunt consemnate oficial în 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusă în această zonă încă din secolele II-III. În 1874, erau 51 de mori funcţionale. Primele opt mori sunt consemnate oficial în 1722, folosirea acestor sisteme hidraulice primare a fost introdusă în această zonă încă din secolele II-III. În 1874, erau 51 de mori funcţionale.

Comentarii

comentarii