Acasă Sănătate Trei evenimente privind cercetarea de vîrf a cancerului, la OncoGen Timișoara

Trei evenimente privind cercetarea de vîrf a cancerului, la OncoGen Timișoara

DISTRIBUIȚI

ONcogen ocogennnnDSCF3817Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen – din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara organizează, în perioada 25 – 27 mai, trei evenimente care reunesc ştiinţa, politicile naţionale în sprijinul cercetării de vârf şi o acţiune de promovare a importanţei cercetării medicale pentru societate.
Este vorba de ce-a de-a XXIX-a Conferinţă Naţională a Societăţii Române de Fiziologie, Masa rotundă ”Dezbateri privind adaptarea strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare la noul context european şi internaţional” şi evenimentul de promovare a conceptului ”Centrul OncoGen – prima facilitate operaţională GMP pentru terapii avansate din România”.
Prof. dr. Virgil Păunescu, coordonator OncoGen, a explicat că, astfel, conferinţa ”Fiziologia personalizată – de la concept la medicina de precizie”, organizată în colaborare cu Societatea Română de Fiziologie şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara, va fi găzduită de Centrul OncoGen, în perioada 25 – 27 mai, şi va reuni cercetători din ţară şi străinătate, într-un program ştiinţific axat pe cercetarea translaţională, de la studii fundamentale la aplicaţii clinice.
Deschiderea festivă va avea loc în 25 mai 2017, orele 14:00 – 15:30, când vor fi conferite titlurile de Preşedinte de Onoare al Societăţii Române de Fiziologie profesorilor cu contribuţii la dezvoltarea acestei societăţi. Totodată, vor susţine prelegeri invitaţii prof. dr. Rudolf Valenta (Universitatea Medicală Viena) şi prof. dr. Denis Corbeil (Universitatea Tehnică Dresda), pe parcursul conferinţei fiind prezent, din nou, şi prof. Torsten Tonn (Universitatea Tehnică Dresda).
Prof. dr. Rudolf Valenta este fondatorul şi coordonatorul grupului de cercetare ”Imunopatologie moleculară” din cadrul Universităţii de Medicină Viena, cu o experienţă de peste 25 de ani în cercetarea în domeniul Alergologiei şi Imunologiei. Profesorul Valenta este membru al Academiei Austriece de Ştiinţe, iar în ultimele decenii a fost preşedintele comitetului de standardizare al International Union of Immunological Societies, vicepreşedinte al European Academy for Allergy and Clinical Immunology şi preşedintele Austrian Society for Allergology and Immunology. Prof. Valenta a introdus alergenele recombinate în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor alergice. Colaborarea fructuoasă din ultimii ani dintre echipa noastră şi cea a prof. Valenta s-a extins prin implementarea proiectului cu finanţare europeană ”Strategii inovative pentru prevenţia, diagnosticul şi terapia afecţiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozia – INSPIRED”, al cărui obiectiv este dezvoltarea unui kit de diagnostic bazat pe alergene recombinate.
Prof. Denis Corbeil este coordonatorul grupului de cercetare ”Inginerie tisulară din prominin-a/”Tissue Engineering from Prominin-1/CD133+ stem al Centrului de Biotehnologii din cadrul Univeristăţii Tehnice Dresda şi a contribuit la descoperirea şi caracterizarea CD133 (prominin-1) exprimate pe celulele stem şi în diferite tipuri de cancer.
Prof. dr. Torsten Tonn este directorul medical al Serviciului Nord-Est pentru Donare de Sânge al Crucii Roşii Germane şi profesor de Medicină de Transfuzie la Facultatea de Medicină ”Carl Gustav Carus” din cadrul Universităţii Tehnice din Dresda. A fost membru al Grupului de lucru pentru produse bazate pe celule, Comitetul de Terapii Avansate din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului, fiind distins cu premii importante pentru cercetarea în domeniul Oncologiei. În calitate de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” Timişoara, a contribuit decisiv la constituirea centrului OncoGen, ca unitate de cercetare de ultimă generaţie în domeniu. Dezvoltarea şi optimizarea de proceduri compatibile GMP pentru generarea de produse medicinale pentru terapii avansate destinate terapiilor celulare se axează pe dezvoltarea unei linii de celule Natural Killer (NK-92) pentru imunoterapia în cancer. Acestea au dus la conceperea şi implementarea, în colaborare cu echipa OncoGen, a proiectului cu finanţare europeană ”Oncoimunoterapie cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen – CAR-NK”, al cărui obiectiv este dezvoltarea de tehnologii avansate de imunoterapie personalizată în cancer.
De asemenea, în cadrul conferinţei, Centrul OncoGen va organiza, în data de 25 mai, de la ora 16:00, Masa rotundă ”Dezbateri privind adaptarea strategiei naţionale de cercetare-dezvoltare la noul context european şi internaţional” moderată de prof. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului, şi de prof. dr. Ciprian Preda, consilier de stat la cabinetul prim-ministrului României, evenimentul propunându-şi să stimuleze schimbul de idei şi opinii între reprezentanţii autorităţilor publice şi mediul academic, conform viziunii strategice naţionale privind creşterea competitivităţii României la nivel regional şi global prin inovare, ca rezultat al cercetării-dezvoltării. Vor participa: decidenţi de la nivel naţional, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, rectori ai universităţilor timişorene şi cercetători de prestigiu din regiune, care derulează proiecte cu finanţare europeană, într-un eveniment dedicat cercetării româneşti.
Conceptul Centrul OncoGen – prima facilitate operaţională GMP pentru terapii avansate din România – va fi prezentat în cadrul unui eveniment ce va reuni personalităţi din mediul academic şi privat din ţară şi din străinătate, în scopul promovării importanţei cercetării medicale pentru societate şi care va avea loc în 25 mai 2017, de la ora 19:30, în sala Viena a Hotelului Timişoara –spune prof. dr. Virgil Păunescu.

Comentarii

comentarii