Acasă Cultura Trei nominalizări pentru teatrul timişorean la Premiile Galei UNITER 2013

Trei nominalizări pentru teatrul timişorean la Premiile Galei UNITER 2013

DISTRIBUIȚI

surorile Török

Uniunea Teatrală din România a anunţat nominalizările pentru cea de-a XXI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Aceasta va avea loc luni, 13 mai 2013, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Pe lista nominalizaţilor apar şi trei nume din Timişoara.

 

Silvia Török, actriţă a Teatrului German de Stat, a fost nominalizată la Premiul UNITER pentru debut, pentru rolul „Iris” din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, de Morris Panych. Olga Török, de asemenea actriţă a Teatrului German de Stat, a obţinut o nominalizare pentru Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru interpretarea rolului „Sylvia” în acelaşi spectacol. Cele două actriţe sunt surori în viaţa reală şi fiică şi mamă în spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”.

 

Silvia Török este actriţă a Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) din stagiunea 2011/2012, după ce şi-a desăvârşit formarea la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj la clasa profesorului Miklós Bács. La TGST mai poate fi văzută în stagiunea curentă şi în spectacolele Cuplutoniu, derdiedans şi Ţinuturile joase.

Olga Török a debutat pe scena TGST în anul 2006, atunci fiind încă studentă la secţia de actorie în limba germană a Universităţii de Vest din Timişoara. În acest interval a evoluat în numeroase spectacole. În 9 martie 2013 va interpreta în premieră rolul „Nina Zarecinaia” în spectacolul „Pescăruşul”, de Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky. Olga Török a fost distinsă în 2012 cu Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar la Festivalul Interetnic de la Oradea (pentru interpretarea sa în spectacolul „Cuplutoniu”), precum şi cu Premiul Pro Cultura al Consiliului Judeţean Timiş.

Spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, de Morris Panych, a fost produs de TGST în 2012, în regia lui Radu Afrim şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. Montarea va putea fi vizionată şi în următoarele luni pe scena TGST.

Cea de-a treia nominalizare este la categoria „Cea mai bună scenografie”. Adrian Damian a fost nominalizat pentru scenografia spectacolului „Viaţa e vis”, de la Teatrul Naţional Timişoara. Decorurile spectacolului „Viaţa e vis” – o construcţie grandioasă ce contextualizează în mod original o poveste clasică a literaturii dramatice universale – au fost realizate în totalitate la atelierele Teatrului Naţional, de către profesioniştii acestei instituţii. „Aprecierea juriului UNITER vine să confirme o direcţie importantă a Teatrului Naţional, care militează pentru readucerea în teatre a meseriilor specifice de teatru. Acest demers a fost concretizat prin realizarea Fabricii de decoruri a Naţionalului timişorean, a cărei construcţie a fost inaugurată în mai 2012”, spune Codruța Popov, secretar literar al Teatrului Național Timișoara.

Senatul Uniunii Teatrale din România a hotărât ca juriul de nominalizări să fie alcătuit din criticii de teatru Mircea Morariu, Ion Parhon şi Maria Zărnescu. 

Comentarii

comentarii