Acasă Actualitate Trei proiecte pentru ecologizarea și amenajarea Insulei Cotu Mic, din Lugoj

Trei proiecte pentru ecologizarea și amenajarea Insulei Cotu Mic, din Lugoj

DISTRIBUIȚI

În acest moment, pe raza municipiului Lugoj nu există spații verzi sigure, amenajate sau întreținute. Parcurile din oraș sunt într-o stare degradată, neîngrijite (lipsesc bănci, coșuri de gunoi, foișoarele sunt deteriorate, locurile de joacă distruse și reprezintă un real pericol pentru copii, arborii uscați care stau să pice și povestea continuă în această atmosferă).

Lugojenii nu au acces la spații urbane verzi, unde să-și petreacă timpul sau să desfășoare activități în aer liber, de fapt acest concept nici nu le mai este cunoscut, s-au dezobișnuit să facă o plimbare în parc după ani și ani în care nu au avut unde. Insula Cotu Mic, care se află pe albia râului Timiș, în municipiul Lugoj, deși ar trebui să fie un simbol al stării de bine pentru lugojeni, având un istoric strâns legat de petrecerea timpului liber în natură, prin practicarea de activități sportive și de divertisment, astăzi acest spațiu urban comun este aproape părăsit și uitat.

Insula Cotu Mic are accesul închis pentru locuitorii și vizitatorii orașului, fiind utilizată doar de câteva persoane care practică tenisul de câmp la nivel amator, activitate care ocupă o suprafață amenajată cu terenuri de tenis de câmp de doar 4000 mp,  dintr-un total de aproape 6 hectare de spațiu verde.

Două asociații și un grup civic de inițiativă locală și-au propus să ecologizeze și amenajeze Insula Cotu Mic. Intervențiile propuse pentru a fi executate în cadrul activităților proiectelor ,,Lugojenii își îngrijesc insula! (Asociația Verde de Banat), Punem insula pe hartă (Grup Civic de Inițiativă Locală) și Oameni pe Insulă (Asociația Alternativei Sportive),  presupun: ecologizarea și amenajarea unui perimetru de spațiu verde comun pe insulă, prin implicarea voluntară a lugojenilor, a echipelor de proiecte din partea mai multor asociații și grupuri de inițiativă și cu sprijinul echipei Administrate Patrimoniu Local Lugoj; identificare și maparea speciilor de plante, arbuști, arbori și mici mamifere care fac parte din biodiversitatea insulei; activarea insulei prin acțiuni care se adresează tuturor lugojenilor, cum ar fi proiecții video în aer liber, concursuri de orientare în spațiu, evenimente sportive (badminton, ture cu caiacul, yoga), lecții non-formale despre ecosistem, biodiversitatea, ecologie și povestea continuă.

Evenimentul de lansare a proiectelor, care se vor petrece pe insulă, va avea loc vineri, 18 februarie, la ora 16, atunci când lugojenii sunt invitați să interacționeze cu reprezentanții Primăriei Municipiului Lugoj, cu organizatorii evenimentelor și cu finanțatorul acestor proiecte.

Comentarii

comentarii