Acasă Eveniment Treisprezece percheziţii în Arad, Suceava și Constanţa la două grupări de contrabandă...

Treisprezece percheziţii în Arad, Suceava și Constanţa la două grupări de contrabandă cu ţigarete

DISTRIBUIȚI

Treisprezece percheziţii au loc miercuri dimineaţă în Suceava, Constanţa şi Arad la locuinţe şi sedii de firme având legătură vu două grupări de contrabandă cu ţigarete. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin neplata taxelor este de aproape 4,3 milioane de lei. 

“La data de 23 martie 2022, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. şi I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, împreună cu procurorii de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Suceava (11), Constanţa (1) şi Arad (1), la domiciliile unor persoane şi sediile sociale ale unor societăţi comerciale implicate în contrabandă. De asemenea, vor fi puse în aplicare 11 mandate de aducere, pentru persoanele bănuite şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor care se impun”, anunţă IGPR.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut cercetări în două dosare penale înregistrate la nivelul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu privire la activităţile infracţionale desfăşurate de două grupări infracţionale constituite în judeţul Suceava.

Prima grupare infracţională ar fi fost constituită în jurul a doi funcţionari din cadrul unei instituţii, la care ar fi aderat şi alţi 2 bărbaţi, din judeţul Suceava.  

În perioada 2020-2022, gruparea ar fi introdus pe piaţa din România, în mod ilegal, aproximativ 450.000 de ţigarete de provenienţă Ucraina.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a acestei grupări este de 292.500 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.

Cea de-a doua grupare infracţională cercetată are caracter transnaţional, fiind formată din 5 cetăţeni români şi 4 cetăţeni ucraineni, care ar fi creat un circuit infracţional, prin intermediul unei societăţi din judeţul Suceava, în numele căreia, în perioada 2019-2020, ar fi fost făcute importuri de material lemnos şi cherestea, din Federaţia Rusă şi Ucraina, în care ar fi fost disimulate cantităţi importante de ţigarete, provenite din contrabandă, din spaţiul extra-comunitar.

În această cauză, au fost indisponibilizate, pe teritoriul României, aproximativ 6.000.000 de ţigarete, iar, pe teritoriul Poloniei, aproximativ 3.000.000 de ţigarete.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională prezentată anterior depăşeşte 4.000.000 de lei, reprezentând taxele datorate bugetului general consolidat.

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul Criminalistic, I.P.J. Constanţa -Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi I.P.J. Arad – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, acţiunea beneficiind de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei – Vlad Ţepeş. Poliţiştii au beneficiat şi de suportul lucrătorilor din cadrul Autorităţii Vamale Române.

Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale – IGPR.

Comentarii

comentarii