Acasă Actualitate Turiștii din întreaga lume care vor veni la Timișoara se vor putea...

Turiștii din întreaga lume care vor veni la Timișoara se vor putea delecta cu 150 de rețete tradiționale din Banat

DISTRIBUIȚI

Turiștii din România și din întreaga lume care vor veni la Timișoara vor putea să se delecteze cu preparate culinare făcute după 150 de rețete tradiționale din Banat, în cele 13 restaurante implicate în proiectul gastronomic Gustă diversitatea în grai bănățean, lansat miercuri 23 iunie, la restaurantul Del Sole.

Iată câteva preparate, de care se vor putea bucura papilele gustative ale turiștilor care vor veni la Timișoara, din cele 150 adunate de prof. Mărioara Pisat, timp de mai mulți ani din satele Banatului.

Zupă dă găină cu tăieței dă casă. Zamă dă părădaisă cu tăieței și păsulă. Slaită cu oloi și ceapă friptă. Păsulă verge cu carne dân călăi și covăsât. Mâncare dă mazăre cu găluște și carne dă pui. Schmarn și kompot. Lapce dă pasăre. Zupă cu galuste. Fasole frecată cu prăjeală dă ceapă. Gulaș unguresc. Salata dă vinete. Platou tradițional (clisa, carnați dă casă, găigană dă ou, ridichi etc). Pui cu sos dă vișine. Pui cu sos dă mărar. Chiftele dă porc marinate în sos dulce dă roșii cu dafin. Gomboti cu prune. Crempită (cremeș). Platou rece cu mezeluri dă porc. Șpenac cu ochiuri dă ou și cârnaț. Sarme sau Tăiței storși cu mac și nucă. Șonc și clisă dă porc. Pită cu ulei dă dovleac. Ceșniță sârbească. Chiftele cu crumpi noi și sos dă mărar. Crumpi cu carne la dobă.

Proiectul Gustă diversitatea în grai bănățean este derulat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului APDT Timiș, în colaborare cu prof. Mărioara Pisat și Asociația Patronală Horetim, și cuprinde mai multe componente, între care și realizarea hărții cu traseul restaurantelor care promovează rețetele din bucătăria tradițională bănățeană, material care va conține toate datele de contact necesare pentru turiști, alături de inserarea și promovarea gratuită a afacerilor în platforma digitală Discover Timiș, dar și tipărirea acestor rețete într-o lucrare bilingvă.

”Restaurantele reprezintă un domeniu al Hereca ce are nevoie de implicare și de sprijin pentru a-și putea reveni după impactul devastator al pandemiei de COVID19. Noi ne-am aplecat asupra nevoilor venite din partea Horetim. Trebuie să găsim acele puncte de interes care să ne avantajeze în domeniul turismului. Acesta este și scopul acestui minunat proiect.”, a spus Alexandru Proteasa, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului  (APDT) în județul Timiș și vicepreședintele CJT.

”Reprezentanții industriei ospitalității și-au dorit acest proiect să facă parte din el și să promoveze rețetele tradiționale din Banat prin meniurile lor în interesul turiștilor. Toate informațiile despre locul unde pot fi servite rețetele tradiționale și despre cele 13 restaurante se află pe turismtimis.ro. Lista este deschisă și se pot înscrie și alte restaurante în proiect. Proiectul are scopuri multiple, cele mai importante fiind acelea de a sublinia multiculturalitatea destinației noastre prin intermediul culturii gastronomice a regiunii și de a oferi oamenilor de afaceri din industria Horeca susținere și oportunitatea promovării business-urilor pe care le reprezintă”, a spus Delia Barbu, directoarea APD Timiș.

Obiectivul acțiunilor este promovarea rețetelor tradiționale din Banat prin intermediul restaurantelor din Timișoara și județ. În premieră, rețete vechi din bucătăria tradițională bănățeană se vor afla în meniurile restaurantelor timișorene pentru a fi oferite turiștilor.

Rețetele propuse de APDT Timiș spre promovare prin intermediul proiectului fac parte dintr-o colecție adunată pe parcursul a 15 ani de prof. Mărioara Pisat, membru în juriul proiectului Lada cu zestre derulat pe întreg teritoriul județului Timiș și susținut de Consiliul Județean Timiș.

”Călătorește, bucură-te, învață! Să călătorești înseamnă să cunoști. Să înveți. Să te dezvolți. Călătorind, descoperi locuri noi, oameni interesanți. Creezi experiență. Mișcarea ta generează întâmplări, oportunități, atât pentru tine cât și pentru cei pe care îi întâlnești în drumul tău. Iar întâmplările devin viață: viața locului în care călătorești. Timișul este pentru noi acest loc ! Călătorește în Timiș! Pentru această parte de lume, Vestul înseamnă avangardă. Înseamnă civilizație, noutate, presupune să descoperi. Noutatea se naște din curiozitate, din mișcare și călătoriile te pot duce în locuri neașteptate, unde a descoperi face parte din magia drumului. Un drum ce se dovedește plin de noutăți, în spații diferite de activitate. Călătorește în Timiș !”, este mesajul APDT Timiș.

Comentarii

comentarii