Acasă Actualitate Ultimatum: Fermierii cer ministrului agriculturii avansul din subvenția pe suprafață până la...

Ultimatum: Fermierii cer ministrului agriculturii avansul din subvenția pe suprafață până la 1 noiembrie

DISTRIBUIȚI

ultimatum fermieriiFermierii cer ministrului agriculturii avansul din subvenția pe suprafață până la 1 noiembrie. Dacă nu încasăm avansul pe suprafață, crescătorii de animale sunt nevoiți să-și vândă animalele, a declarat, pentru TVR, Dumitru Andreșoi, liderul crescătorilor de ovine.
A fost un an dificil. Cererile unice de plată s-au luat foarte greu la APIA, s-au depus undeva până pe 20 iulie. Nu știm când luăm subvenția. Noi sperăm ca Ministerul Agriculturii să facă eforturi să ne dea avansul pe suprafață până cel târziu la 1 noiembrie. Ar fi trebuit să primim banii după 16 octombrie, dar noi cerem să ni se dea banii până la 1 noiembrie, adică să fie făcute plățile. Nu suntem oameni care să ne plângem, suntem ciobani, învățați cu greutățile, dar anul acesta parcă ne-a pus capac. Anul trecut, bluetongue ne-a zdruncinat serios, anul ăsta, seceta. Exportul spre Iordania este blocat tot din cauza bluetongue. Dacă nici avansul pentru subvenția pe suprafață nu se dă, o să fie foarte greu pentru fermieri. Deja foarte mulți sunt disperați și vor să-și vândă animalele. Este motivul pentru care fac un apel la ministrul agriculturii, să facă eforturi să se plătească avansul din subvenția pe suprafață, spune Dumitru Andreșoi.
Fermierul spune că nu are pretenția să li se plătească acum crescătorilor de animale și ajutorul național tranzitoriu pe cap de animal. În fiecare an, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) le-a plătit acești bani după data de 1 ianuarie a anului următor celui de cerere. În schimb, APIA ar putea să-i ajute pe crescătorii de animale cu adeverințe punte pe baza cărora aceștia să-și poată contracta credite de la băncile cu care APIA are încheiate convenții. Dumitru Andreșoi este liderul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara și deține aproximativ 25.000 de capete de oi.
Nici fermierii din producția vegetală nu o duc mai bine. Vasile Stanciu exploatează 400 ha în Galați. Am căzut în eșantionul de control și APIA nu poate să-mi dea adeverință cu care să-mi garanteze un împrumut cu 90% din plata pe suprafață și din plata redistributivă. Acum sunt negocieri între APIA și bănci, să putem  și noi, cei care suntem la control, să scoatem un credit de aproximativ 70% din valoarea subvenției pe suprafață și din plata redistributivă. Fără să avem adeverințe, spune fermierul.
Șeful APIA, Mihai Puțintei, a declarat, săptămâna trecută, pentru Agroinfo că nu poate preciza o dată în care fermierii își vor primi avansul din plata pe suprafață. Acest avans va fi de 50% și se va acorda strict din plata pe suprafață (SAPS), al cărei cuantum comunicat de APIA este de 72,69 euro/ha.
Anul trecut, plata avansului din schema unică de plată pe suprafață (SAPS) a fost autorizată pe data de 16 octombrie, iar cuantumul SAPS a fost 156,89 euro/ha. Din această sumă, agricultorii au primit un avans de 69 euro/ha.
850 de milioane de euro sunt necesare pentru plata avansului din subvenția pe suprafață. Ministrul agriculturii spune că banii vor fi împrumutați de Ministerul Agriculturii de la Ministerul de Finanțe.(agroinfo.ro).

Comentarii

comentarii