Acasă Actualitate Un cimitir ilegal de maşini pe strada Liniştei. Autoritățile își pasează răspunderea

Un cimitir ilegal de maşini pe strada Liniştei. Autoritățile își pasează răspunderea

DISTRIBUIȚI

cimitir masini pe str linisteiIMAG0849Un cimitir ilegal de maşini de pe strada Liniştei aflat pe spaţiu verde nu numai că poluează grav mediu cu substanţe periculoase, atunci când plouă, dar şi strică imaginea Timişoarei – Capitală Culturală Europeană.
Din păcate, deşi subiectul a trezit interesul autorităţile locale, când ZIUA de Vest l-a adus la conoştinţa lor, se pare că nimeni nu e hotărât să rezolve problema, pasând-o de la o instituţie la alta. Vorbim de Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara şi de Garda de Mediu – Comisariatul Județean Timiș. Mai mult, gardienii mediului au spus că au nevoie de o sesizare pentru a interveni în asemenea cazuri, de parcă acest articol de presă nu ar fi de ajuns, pentru a se autosesiza.

Ce spune Primăria TImișoara

Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu, din cadrul Primăriei Timişoara, a declarat că Primăria Timișoara acționează și prin Poliția Locală care are un Serviciul de Protecția Mediului care poate interveni și sancționa pe cei responsabili, privind încălcarea legislației de mediu. „Dar când e vorba de proprietăți, Agenția de Mediu aprobă activitățile care au impact asupra mediului, iar Garda de Mediu are dreptul legal să verifice. Noi solicităm spijinul Gărzii de Mediu Timiş, prin adrese scrise pentru inspecţii pe teren. Și noi mergem, dar noi singuri nu avem voie să intrăm pe proprietate pentru verificări. Oamenii fac sesizări la noi, dar noi solicităm sprijinul celor de la Garda de Mediu prin adresă, fiindcă singuri nu putem acţiona”, a explicat Adrian Bere. El a mai spus că va lua măsurile ce se impun în acest caz. Problema cea mai dificilă este identificarea proprietarului, iar reprezentanţii Gărzii de Mediu pasează problema la primărie şi spun că numai primăria poate afla adevăratul proprietar al acelui teren unde se află cimitirul ilegal de maşini.

Ce spune Garda de Mediu

„Nu ştim cine e proprietarul acolo. Pare o proprietate privată şi maşinile sunt întregi. Trebuie identificat proprietarul terenului şi pus în vedere să elimine maşinile, conform legii. Primăria Timişoara are Direcţie de Mediu care se ocupă cu asemenea probleme şi să identifice proprietarul, de aceea au şi Serviciul de Cadastru, apoi, somată acea persoană să le ridice de pe teren, dacă nu, amendată. Dacă nu e proprietate privată, le ridică primăria şi poliţia locală, aşa cum ridică rablele de pe drumuri”, a declarat Mariana Lorintzi, inspectorul şef al Comisariatului Judeţean Timiş, al Gărzii Naţonale de Mediu. Conform articolului 18 din Legea nr. 212 din 2015, amenzile în acest caz sunt cuprinse între 2.000 -5.000 lei pentru persoanele fizice şi 10.000 -20.000 lei pentru cele juridice.

Ce spune Poliţia Locală?

Poliția Locală Timișoara susţine că a primit sesizarea în acest caz şi va încerca să rezolve situaţia. De asemenea, oamenii legii au continuat în ultima perioadă verificările pe linia autovehiculelor abandonate de pe raza oraşului, existând o preocupare permanentă pentru eliminarea acestui fenomen reclamat frecvent de cetățeni. Pentru a veni în sprijinul timișorenilor nemulțumiți de existența acestor autovehicule care reprezintă în unele cazuri adevărate focare de infecție, conferă un aspect inestetic, dar ocupă și locuri de parcare în special în zonele de blocuri, începând de la jumătatea lunii martie 2016, Poliția Locală Timișoara a demarat o campanie de informare cu privire la situația autovehiculelor abandonate de pe raza municipiului, solicitând cetățenilor ca, în cazul în care observă astfel de autovehicule, să le sesizeze la telefon 0256.968 sau 0256.246.112 ori pe adresa de email contact@politialoctm.ro. Campania a fost una eficientă, ținând cont de faptul că numărul sesizărilor de la cetățeni a crescut foarte mult. Astfel, de la jumătatea lunii martie 2016, data la care a fost demarată campania, numărul sesizărilor a crescut de câteva sute de ori, înregistrându-se 618 sesizări până în luna septembrie. Numărul total de autovehicule semnalate, de la 1 ianuarie și până în septembrie este de 1.022 autovehicule, majoritatea în urma campaniei. În anul 2016 au fost rezolvate 527 sesizări cu 918 autovehicule, restul sesizărilor fiind în lucru. Din totalul sesizărilor soluţionate, un număr de 397 auto ridicate de proprietar, 481 nu se încadrează Legii 421/2002 şi 22 autovehicule au fost ridicate de S.C. Drumuri Municipale S.A., alte 18 având documentația încheiată și urmând a fi întocmite dispozitiile scrise de ridicare de pe domeniul public. În aceste cazuri, procedura legală prevăzută de Legea 421/2002 trebuie întocmai respectată fiind obligatorie parcurgerea etapelor stipulate de actul normativ, ceea ce face ca acțiunea de ridicare să nu fie imediată –a explicat Poliţia Locală Timişoara. Trebuie să remarcăm că tot acolo pe strada Liniştei, există şi rampe de gunoi, iar Poliția Locală atrage atenția cetățenilor că, în conformitate cu prevederile HCL 371/2007 modificată, abandonarea de deșeuri pe domeniul public și aruncarea de hârtii, ambalaje, resturi alimentare și nealimentare, precum și orice alte deșeuri pe domeniul public se sancționează cu amenzi de la 500 la 1000 lei. Poliția Locală va demara în locațiile constatate acțiuni de supraveghere în vederea depistării persoanelor care abandonează gunoaie pe domeniul public, urmând să ia măsurile de sancționare.

Comentarii

comentarii