Acasă Eveniment UPDATE: Un director de agenţie BCR a fost arestat, împreună cu alte...

UPDATE: Un director de agenţie BCR a fost arestat, împreună cu alte 6 persoane, pentru obţinerea de credite cu acte false

575
DISTRIBUIȚI

altTribunalul Timiş a dispus, in seara zile de vineri, arestarea preventivă pe o durată de 29 de zile a 7 arădeni învinuiţi în dosarul creditelor false. Procurorii DNA Timişoara. cei care au înaintat magistraţilor Tribunalului Timiş propunerea de arestare preventivă, au fost sesizaţi de către sucursala BCR Arad, care, în urma unor controale efectuate cu privire la modalitatea de acordare a creditelor de către agenţia băncii din Curtici, a descoperit o serie de nereguli în dosarele de creditare.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de Szirka Daniela Mihaela fost director al Agenţiei Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, Stanciu Viorica şi Mare Elena, foşti consilieri credit retail la aceeaşi agenţie bancară în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi continuată, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;
Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Jurcă Florin şi Aivănesei Dumitru, toţi administratori ai mai multor societăţi comerciale din judeţul Arad, sunt cercetaţi pentru infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Au mai fost reţinuţi Raţ Patrick Dragan şi Ghelbează Liviu Daniel pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. uz de fals, în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În perioada anilor 2008 – 2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului. Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false. Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro. În demersul lor, administratorii firmelor au fost ajutaţi de inculpaţii Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan. În această modalitate, B.C.R. a fost prejudiciată cu suma de 2.615.015 euro.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată Tribunalul Timiş a dispus pentru Stanciu Viorica şi Mare Elena obligativitatea de a nu părăsi ţara, pentru ceilalţi inculpaţi dispunând măsura arestării preventive pe o perioadă de 29 de zile. Pentru măsura luată de instanţă împotriva inculpatelor Stanciu Viorica şi Mare Elena procurorii au declarat recurs.

Comentarii

comentarii