Acasă Editorial Un mesaj electoral grotesc, dar românesc de firesc

Un mesaj electoral grotesc, dar românesc de firesc

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Semipamflet

Străzile Timișoarei încep încet, încet, prin punctele esențiale, să fie împânzite cu panouri electorale: moderne, electronice, în fapt sunt niște mega ecrane de tembelizor de care nu ai cum să scapi, să nu le privești stând și înjurând în mașină la orele – tot mai numeroase – când circulația rutieră se blochează pe toate arterele importante ale Timișoarei.

Un astfel de afiș îmi distrage atenția din trafic, mai ieri, pentru că pomenește de mult dorita de către toți timișorenii, așa-numita Centură Sud a Timișoarei. Apare și o sumă, foarte mare de altfel, 400 de milioane de lei. Întreaga poză este generos dominată de către doi frumoși domni cu cravate roșii, timișoreni și lideri naționali ai celui mai important partid din România pre și post revoluționară (nota bene, după Revoluție și-a modificat denumirea…).

Haideți să nu fac pe niznaiul cum că nu aș pricepe de ce pe același afiș electoral sunt doi lideri naționali laolaltă cu centura și costul momentan, spun momentan pentru că, având în vedere evoluția de până acum, prețul va crește, ”cu siguranță” (sic!). Pricep, ca orice alegător normal!!! Mă bucur și realizez, privind megaecranul electoral, că cei doi mari politicieni au ”făcut rost de bani” și centura, care încă nu e terminată, deocamdată doar a fost răs-răs amânată, va fi, în sfârșit, finalizată! Data pare apropiată, dar eu nu o spui (sic!), că prea de multe ori s-a întâmplat să nu fie adevărat! Ca un mic exemplu care ”ne doare”, citesc perplex din teribil de lunga istorie a (ne)facerii Centurii Sud că numai în 2017 s-au alocat de către Compania Națională de Drumuri 1,5 milioane de euro (!!!) pentru refacerea proiectului existent al centurii și trecerea de la două benzi pe sens la o singură bandă… ”curat” viziune de viitor!!! Ei, de atunci au mai trecut ceva termene de terminare, ceva rezilieri și reapucări de contracte și momentul inaugurării centurii pare a fi – relativ – apropiat… Iertați prudența, în ciuda imensului afiș colorat și electronizat, în ciuda încrederii (olé!) pe care mi-o inspiră cei doi lideri cu cravate roșii, deja vechi în funcțiile lor de conducere a statului român.

Nici prin gând nu-mi trece să mă întreb de ce această legătură – unii răutăcioși ar spune că-i propagandă electorală deșănțată – între ei și banii pentru Centura Sud, că doar nu i-or adus de acasă de la muma, muica lor, nici măcar de la partid, e proiect cu finanțare europeană și națională… Și nici că ar fi vorba de vreun ”trafic de influență” pe linie guvernamentală și de mare adunare deputațională! Este numai ”influență” pozitivă, să se termine odată și odată centura! Că fără ei cine știe când s-ar fi finalizat, poate niciodată!!! Dar poate că nici nu s-ar fi început, fără a lor vizionara, europeana și patriotica locală viziune!!!

Dragi cititori, am încercat să argumentez titlul articolului meu semipamflet. Să fie primit, la ceas de chibițat alegeri!

Comentarii

comentarii