Acasă Actualitate Un mitropolit european – Mitropolitul Ioan al Banatului

Un mitropolit european – Mitropolitul Ioan al Banatului

DISTRIBUIȚI

mitropolitCele patru oraşe care aşteaptă verdictul juriului internaţional ce va desemna Capitala Europeană a Culturii 2021, Timişoara, Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, au încercat să-şi prezinte atuurile cât mai convingător în faţa comisiei pe parcursul discuţiilor pe care juriul l-a avut în fiecare dintre aceste oraşe, zilele trecute, cu oficialii locali implicaţi în acest demers.
Ne permitem o corectură de la distanţă vizavi de declaraţia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, care spunea miercuri că a aflat că „Bucureştiul are şanse mai reduse pentru ca acesta să fie declarat Capitală Culturală Europeană în anul 2021, pentru motivul important că în ultimii 10-15 ani nu s-a acordat acest titlu capitalelor. Conceptul iniţial a fost acela de a oferi o şansă în plus şi de a dezvolta un alt oraş al ţărilor europene decât Capitala, care oricum beneficiază de investiţii în infrastructura culturală”. Doamna primar ar trebui să ştie că este pentru prima dată când inclusiv capitalele administrative, de ţară, au voie să participe la această competiţie, iar dacă Bucureştiul nu o va câştiga, cu totul altele ar fi metehnele oraşului pe care-l administrează, şi nicidecum că s-ar da la o parte pentru a lăsa PROVINCIA să câştige.
Revenind la Timişoara, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană a încercat să impresioneze şi să convingă comisia că municipiul de pe Bega are cele mai mari atuuri şi că este cel mai bun. Printre cei care au stat e vorbă cu comisia care a fost la Timişoara s-a aflat şi Mitropolitul Ioan al Banatului, care a avut un discurs european.
„Omul se naşte o singură dată în viaţă. O ţară se naşte de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timişoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenuşa şi sângele martirilor din Timişoara. Şi astăzi, trandafirii din Timişoara sunt roşii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democraţiei româneşti.
Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăţi ar însemna pentru locuitorii ei o floare a recunoştinţei pentru martirii ei. Aceşti martiri au visat şi au luptat pentru ca România să-şi recapete locul pe harta Europei.
Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, sunt cuvintele ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului”, le-a spus Mitropolitul Ioan juraţilor.
Juriul internaţional delegat de UE pentru a decide oraşul câştigător din România va face anunţul final vineri 16 septembrie, de la ora 17.15, la Biblioteca Naţionala a României din Bucureşti.

Comentarii

comentarii