Acasă Actualitate Unde se află și încotro se îndreaptă agricultura României 1991 – 2007...

Unde se află și încotro se îndreaptă agricultura României 1991 – 2007 – 2023?

DISTRIBUIȚI

Lucrarea științifică “Unde se află și încotro se îndreaptă agricultura României 1991 – 2007 – 2023”, coordonator prof. academician Ion Păun Otiman, fost rector al Universității de Științe Vieții “Regele Mihai I al României” Timișoara, a fost lansată, la USV.

Evenimentul a avut loc, în cadrul workshopului “Agricultura României”, la care au participat profesorii cercetători, în frunte cu rectorul Cosmin Popescu, prorectorul Isidora Radulov, academician Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, și viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără.

Academician Păun Otiman a explicat că ideea de a publica o asemenea lucrare științifică  i-a venit când a văzut o imagine statistică care l-a făcut să își pună întrebarea: “Unde se află și încotro se îndreaptă agricultura României, după o perioadă de peste 30 de ani de tranziție și de reforme mai mult sau mai puțin reușite?”

O altă întrebare ridicată a fost: “Cum e posibil ca o țară ca România care are al doilea potențial agricol al Europei, după Franța, să importe produse agricole și chiar roșii când ai un program Tomata în desfășurare de Ministerul Agriculturii?”

Mai mult, pe perioada desfășurării programului Tomata, în loc să scadă contribuția importurilor și să producem noi pentru necesarul intern și chiar cresc importurile.

Prof. Otiman este de părere că situația este mult mai gravă, de aceea a insistat să publice o asemenea carte la care să contribuie mai mulți specialiști din agricultură.

“1 milion de vaci au dispărut de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar consecințele se vad direct în economia României. Importăm masiv fructe și carne de pasăre, deși avem o industrie avicolă foarte bine dezvoltată. Nu mai vorbesc de carne de porc pe care o importăm în cea mai mare parte, în condițiile în care exportăm milioane de tone de porumb”, arată prof. Otiman.

El atenționează că acest porumb în loc să-l procesăm în furaje combinate și în alte produse cu plus valoare, este exportat. În același timp, odată cu exportul cantităților de porumb exportăm și suta de euro pe care o primim ca subvenție.

“Dacă nu ar fi existat fermele de subzistență și semisubzistență, România ar fi intrat într-o criză alimentară extraordinară, iar partea de economie agrară comercială care înseamnă cheltuielile din producție agroalimentară internă continuă să se mențină la un nivel insuficient de dezvoltare. Aici avem mari probleme, fiindcă nu se produc acele produse care se caută pe piață internă și se preferă importul”, a concluzionat academicianul Ion Păun Otiman.

Prof. Valeriu Tabără scrie în prefața volumului că, din păcate, integrarea în UE, deși a însemnat un moment excepțional de oportunitate pentru domeniul agroalimentar din România, acesta a fost valorificat  parțial.

Acum, ne regăsim în al treilea ciclu de șapte ani de implementare a politicilor agricole naționale în contextul principiilor și procedurile europene stabilite de Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene”, explică Valeriu Tabăra în prefață.

În discursul său, avocatul Cosmin Tabără a spus: “Parteneriatul dintre Primăria Timișoara și Universitatea Științele de Științele vieții Timișoara ar trebui să funcționeze la parametrii mult mai intens, fiindcă Academia și Universitatea sunt pilonii principali ai societății.

Eu de multe ori mă sfătuiesc cu domnul profesor academician Păun Otiman pe diferite probleme. Mă ajută mult.

Universitatea prin pârghiile pe care le deține și prin specialiștii pe care îi are ar putea ajuta mult mai mult comunitatea și orașul.

O administrație trebuie să se bazeze pe ceea ce are în oraș și să primească și să colaboreze cu cadru academic. Îi doresc domnului Otiman ani mulți și multe alte realizări, fiindcă tinerii au nevoie de experiența și învățăturile domnului academician Otiman”, a fost mesajul viceprimarului Cosmin Tabără.

 

Comentarii

comentarii