Acasă Actualitate Uscarea arborilor din Piața Victoriei nu este întâmplătoare. Vinovații trebuie căutați în...

Uscarea arborilor din Piața Victoriei nu este întâmplătoare. Vinovații trebuie căutați în zona teraselor

1881
DISTRIBUIȚI

Adrian Orza, consilier local independent, se implică, și el, în discuțiile pe tema tăierii arborilor din Piața Victoriei. Printre cei care, până acum, au criticat ultimele acțiuni de toaletare a copacilor realizate de Primăria Timișoara s-au numărat Corneliu Vaida, care se spune că angajații Horticultura știu doar să taie copaci, și Dominic Fritz, care acuză lipsa peisagiștilor din Direcția de mediu a Primăriei Timișoara.

Orza, pe de altă parte, spune că există specialiști, inclusiv peisagiști, horticultori și silvicultori, printre angajații Primăriei, doar că nu se mai știe cât de puternică e influența acestora în procesul decizional. Consilierul crede că pe rezolvarea acestei probleme ar trebui să se axeze cei care ridică întrebări în legătură cu specialiștii din domeniu ai Primăriei Timișoara.

„Tăierile arborilor din Piața Victoriei (7 la număr) au iscat discuții în spațiul public, acolo unde s-au adus acuze direcției de mediu din cadrul primăriei. Printre care și faptul că nu are în cadrul ei peisagiști. Din câte știu și îmi amintesc, printre angajații direcției de mediu se regăsesc atât peisagiști, cât și horticultori și silvicultori. Dar și contribuții la amenajări de spații verzi reușite și apreciate. Întrebarea care trebuie să se pună e daca aceștia mai un cuvânt de spus? Dacă, în triunghiul Conducerea Primăriei/ Direcția de Mediu/Societățile de profil, aceștia mai contează? Sau comunicarea și decizia în interiorul acestui triunghi mai funcționează așa cum ar trebui?”, scrie Orza, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Viitorul candidat la Primăria Timișoara mai apreciază că, într-adevăr, acei copaci erau uscați, doar că factorul care a dus la acest lucru nu a fost discutat public: terasele. Pe această cale, Orza spune că mutarea teraselor sub arbori și, apoi, tăierea acestora nu ar fi întâmplătoare. Soluția consilierului local? Revenirea teraselor la aliniamentele vechi. Cu această ocazie, s-ar reduce și tăierile de arbori și s-ar aerisi traficul pietonal.

„În altă ordine de idei, mutarea teraselor sub arborii de pe Corso se dovedește o idee greșită. Ea a început să genereze subita uscare a lor. Și tăierile aferente. Întâmplare sau nu, coincidența naște întrebări pertinente. Soluția rămâne, din punctul meu de vedere, mutarea teraselor pe aliniamentele vechi. S-ar evita, cred, tăierile și accesul pietonal ar fi mai aerisit”, scrie Orza.

Acum aproape trei săptămâni, edilul-șef propunea chiar o modalitate de ajutorare a „terasiștilor”: scutirea de plata taxei de ocupare a domeniului public și chiar ajutorarea acestora pentru extindere. Robu și-a motivat ideea, pe 12 mai, astfel:

„Am cerut aparatului de specialitate (n.r., să mă informeze) dacă putem să-i ajutăm pe comercianți, scutindu-i de acea taxă de ocupare a spațiului public. Mai mult, vrem să îi ajutăm să se extindă, tocmai pentru a putea să se mărească distanța dintre mese. Noi avem nevoie de bani, din păcate ne trebuie foarte mulți, dar pentru bugetul local aceste sume nu reprezintă ceva substanțial, pe când pentru fiecare dintre ei ar putea însemna mult, în noul context”.

Comentarii

comentarii