Acasă Actualitate Va scădea corupţia din sănătate prin introducerea cardului de sănătate, a reţetei...

Va scădea corupţia din sănătate prin introducerea cardului de sănătate, a reţetei şi a dosarului electronic?

DISTRIBUIȚI

Prin introducerea reţetei electronice, începând cu luna iulie, a cardului de sănătate, din luna august, urmată de dosarul electronic, sănătatea timişorenilor va deveni virtuală şi se speră ca fenomenul corupţiei să scadă sau, dacă e posibil, să dispară.

2 euro costă cardul de sănătate

CJAS Timiş a precizat că, în ceea ce priveşte prescrierea electronică, abia de la 1 ianuarie 2013 se va trece la utilizarea exclusivă a reţetei virtuale, on-line şi off-line, cu imprimarea efectuată pe suport de hârtie de către medicul prescriptor. Trebuie să amintim că populaţia nu va plăti pentru cardul de sănătate 2 euro, ci Ministerul Sănătăţii. “Vrem ca toată populaţia să primească şi să utilizeze cardul de sănătate, pentru că acesta, împreună cu reţeta electronică şi dosarul electronic fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemului de asigurări de sănătate. Era puţin probabil că toţi asiguraţii ar fi fost de acord să plătească producerea cardului. Din această cauză, am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi am găsit o soluţie financiară prin care să suportăm de la bugetul de stat cheltuielile pentru producerea cardului, astfel încât să ne asigurăm că toţi cetăţenii vor primi acest card”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Lunar, începând cu luna august, Imprimeria Naţională va putea produce 1 milion de exemplare. Costul unui card se estimează la aproximativ 2 euro.

Mulţi medici de la sat nu au calculator nici internet

Pentru a putea fi utilizate aceste documente virtuale este nevoie de calculator şi internet. Pentru reţeta elecronică, listarea pe hârtie va necesita o imprimantă, iar transmiterea on-line se va face prin conexiune la internet. Citirea reţetei electronice, respectiv a codului de bare, va fi făcută de către furnizorul de servicii farmaceutice, cu un cititor 2D compatibil cu softul utilizat în farmacii. Aşadar, e nevoie de “utilaje” ultramoderne, iar acestea costă mult. Prin urmare, se vor putea implementa aceste proiecte într-un termen scurt sau mult mai lung? Rămâne de văzut. Cardul de sănătate va stoca informaţii precum identitatea persoanei, codul de asigurat, emitentul, informaţii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital şi bolile cronice, grupa sanguină a asiguratului, precum şi acceptul exprimat cu privire la prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces. Acest card va fi completat de un alt card deţinut de fiecare prestator de servicii medicale, astfel încât pacientul să poată fi identificat cu uşurinţă la accesarea serviciilor medicale.
De asemenea, MS susţin că introducerea cardului de sănătate aduce beneficiu atât pacienţilor, cât şi autorităţilor sanitare. Pacientul va scăpa de birocraţie, pentru că nu va mai fi nevoit să prezinte adeverinţa eliberată de angajator cu privire la plata contribuţiei de sănătate. Pe de altă parte, autorităţile vor putea cunoaşte numărul de servicii care sunt accesate, iar posibila corupţie va putea fi controlată mult mai uşor.

Comentarii

comentarii