Acasă Actualitate VACANŢE ÎN BANAT – Staţiunea balneară Buziaş are medici din fosta URSS...

VACANŢE ÎN BANAT – Staţiunea balneară Buziaş are medici din fosta URSS care-i tratează pe bolnavi

DISTRIBUIȚI

Staţiunea balneară Buziaş, supranumită şi ”staţiunea inimilor”, este un loc căutat, până nu demult, mai ales de persoanele cu afecţiuni cardiace, care astăzi îi pune pe picioare pe mulţi suferinzi de afecţiuni ale coloanei vertebrale, imobilizaţi la pat. Pentru aceştia, cabinetele de tratament şi de recuperare au la dispoziţie medici din spaţiul fostei URSS, formaţi în şcolile moscovite de medicină. Printre pacienţi se regăsesc foarte mulţi şvabi plecaţi din Banat în Germania, care revin an de an aici, pentru tratament.
”Avem cadre medicale care au terminat Facultatea de medicină în şcolile moscovite, pe specialitatea osteopatie, specialitate care la noi nu există şi care constă în terapie manuală pe coloana vertebrală. Practic, cei care au probleme ale coloanei vertebrale, după aceste tratamente, pot umbla pe propriile lor picioare. Avem cazuri în care pacienţii au fost programaţi pentru operaţie pe coloană, iar după 3-4 şedinţe efectuate la noi au scăpat de operaţie”, spune Sorin Munteanu, manager general al SC Tratament Balnear Buziaş.
Progresul staţiunii balneare Buziaş din ultimii ani este remarcabil, dacă se are în vedere faptul că în urmă cu mai puţin de un deceniu aici era criză de medici, deoarece aceştia nu aveau locuinţă şi le era greu să facă naveta. De aceea, cei mai mulţi medici erau pensionari, care acceptau să facă naveta pentru un câştig suplimentar.
În staţiunea balneară Buziaş lucrează medici, kinetoterapeuţi, asistenţi medicali şi băieşiţe, din care 80% sunt cadre medicale specializate pe profilul balnear.
”Ca pacienţi îi avem, preponderent, pe cei care ne vin prin Casa Naţională de Pensii (pensionari), dar şi foarte mulţi germani – foşti şvabi care au locuit în Banat şi care s-au stabilit în Germania. În Buziaş a existat o comunitate foarte consistentă a şvabilor, care acum locuiesc în zona Boblingen. Anul acesta, numărul lor a fost cu mult mai mare faţă de anul trecut, cu toţii venind aici pentru tratament”, adaugă Munteanu.
Staţiunea Buziaş este locul unde, în urmă cu mai bine de un veac, a poposit şi împăratul Austriei, Franz Joseph, pentru a-şi îngriji sănătatea. În zilele toride de vară, vizitatorii sunt aşteptaţi de izvoarele de apă minerală naturală şi de unicul ştrand termal cu apă minerală naturală din Europa.
Parcul de aici, un adevărat izvor de sănătate, are un specific aparte, persoanele cu probleme ale sistemului nervos găsindu-şi aici liniştea.
Localitatea aflată la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, la distanţă de 30 km de Timişoara, a fost declarată oficial staţiune curativă încă din 1819. Efectele tămăduitoare extraordinare ale apelor minerale au fost puse în valoare de dr. B. Lindenmayr, la insistenţele căruia s-a şi făcut analiza lor la Viena. Sub directa lui supraveghere, au fost efectuate primele forări şi au fost amenajate cinci izvoare.
Din 1838, tratamentele au fost coordonate de un medic autorizat, primul medic balneolog român, dr. Gheorghe Ciocârlan, care a activat la Buziaş. Staţiunea a cunoscut o evoluţie accentuată mai ales în cea de-a a doua jumătate a secolului al XIX-lea datorită eforturilor susţinute ale lui Trefort Agoston, ministrul Învăţământului şi Cultelor din Ungaria. În 1873, s-a construit baia caldă care a funcţionat cu apa izvoarelor de suprafaţă. În 1875, s-a ridicat colonada acoperită în stil turco-bizantin, care în felul ei este unică în Europa, şi s-a făcut legătura între sursele de apă minerală şi Cazinou.
În timp, s-a reconstruit bazarul, s-au ridicat pavilioane, centre de tratament, hoteluri, case de odihnă. Ştrandul în aer liber a fost deschis la sfârşitul veacului al XIX-lea. Parcul are o suprafaţă de 30 ha şi se remarcă printr-un microclimat specific şi extrem de favorabil.
Staţiunea, supranumită “Neuheimul bănăţean”, a fost frecventată sistematic de mulţi oameni politici, scriitori şi artişti ai scenei şi ai penelului, precum şi de nenumăraţi turişti din Ungaria, România şi Serbia.
Baza de tratament a staţiunii Buziaş, compusă din hoteluri, un cochet restaurant, trei săli de conferinţe, a fost renovată complet în 2006, valoarea investiţiei ridicându-se la 1,5 milioane de euro.
SC Tratament Balnear Buziaş SA tinde să revină în clubul select al staţiunilor balneoclimaterice europene, având ca obiective majore transformarea staţiunii într-una orientată spre segmentul de piaţă cuprinzând clienţi cu venituri medii şi mari, precum şi oameni de afaceri din România sau din afară, precum şi dezvoltarea Buziaşului ca zonă turistică de agrement de weekend.
În ultimii ani, SC Tratament Balnear Buziaş a efectuat o serie de investiţii majore în infrastructura hotelieră şi a facilităţilor de recreere şi tratament balnear.
În momentul de faţă, oaspeţii beneficiază de tratamente complexe, de la kinetoterapie, masaje de relaxare şi tonifiere, terapie manuală şi acupunctură, până la sală de fitness, medicină recuperatorie şi fizioterapie cu 20 de proceduri.
În staţiunea balneară Buziaş se tratează cele mai diverse afecţiuni, de la boli cardiovasculare (arteriopatii – ateroscleroza în toate stadiile, trombangeita Burger), cardiopatii ischemice (recuperare după infarctul miocardic), hipertensiune arterială, valvulopatii, până la boli ale sistemului nervos central (hemiparezele sechelare după accidentele vasculare cerebrale), neuropsihice (nevroza astenică, cu formele clinice: astenic-iritabile, anxioase, depresive), afecţiuni ale tubului digestiv, tulburări ale funcţiilor gastro-intestinale şi biliare, boli de nutriţie şi metabolism (diabetul zaharat), afecţiuni ginecologice.
Rezultatele bune obţinute în tratarea unor boli renale au făcut ca staţiunea Buziaş să fie comparată cu cea de la Wildungen (Germania), staţiune de renume european, profilată pe tratarea afecţiunilor renale.

Comentarii

comentarii