Acasă Sănătate „Vaccinul – benefic sau nociv?”

„Vaccinul – benefic sau nociv?”

DISTRIBUIȚI

vaccin-antigripalMilenii de neputinţă a ştiinţei de la vremea respectivă, au secerat milioane de vieţi anual, pentru că nu se descoperise antidotul împotriva unor boli infecto- contagioase precum dezinterie, TBC, poliomielită, malarie. Descoperirea vaccinurilor a fost rezultatul multor decenii de studii şi de experimentări ale oamenilor de ştiinţă care au reuşit să cruţe milioane de vieţi.
În ultimii ai, informaţii distribuite „la taifas” pe internet, pornite de la tragedii izolate în care au pierit mai ales copii, în urma unor vaccinări, au creat o adevărată isterie a multor părinţilor de a-şi mai vaccina micuţii. Probabil că ar trebui să vadă cum cad oamenii răpuşi de ciumă sau de lepră pe străzi ca să conştientizeze importanţa vaccinării.
Un seminar intitulat „Vaccinul – benefic sau nociv?” s-a desfăşurat luni seara, la iniţiativa Cercului Studenţesc de la Pediatrie al UMF „Victor Babeş”.
„Cred că tinerii (studenţi, n.r.) ar trebui să dea idei cum să ajungem la minţile mamelor îngrijorate şi ani de zile dezinformate. Dacă informarea ar fi avut loc, poate că nu s-ar fi ajuns la tragediile care sunt în jur, cazuri de boli infecto-contagioase prevenibile în Spania; SUA nu sunt un exemplu bun, au scăzut rata vaccinărilor şi din păcate, migraţia populaţională va afecta şi ea”, a afirmat medicul pediatru Mihai Gafencu, de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara.
Epidemiologul dr. Emilian Popovici susţine, la rândul său, vaccinarea copiilor: „Programul Naţional de Imunizări înregistrează în destule judeţe valori sub cerinţele OMS de acoperire de 80%, iar pentru unele vaccinări, chiar sub 70%, ceea ce ridică probleme pentru evoluţia viitoare a unor boli pe care le-am considerat şi le considerăm, încă, controlate prin vaccinare”, spune epidemiologul.

Comentarii

comentarii