Acasă Actualitate Vaccinul e pe traseu

Vaccinul e pe traseu

DISTRIBUIȚI

Plan judeţean de urgenţă în caz de pandemie cu virusul AH1N1
Virusul AH1N1, cel care este răspunzător de gripa nouă (aşa-zis porcină) este prezent în România. Se închid şcoli, iar cei care sunt depistaţi cu acest virus sunt puşi în carantină la domiciliu sau la spital. Autorităţile spun că sunt pregătite în eventualitatea unei pandemii cu acest virus în judeţul Timiş În ceea ce priveşte distribuirea vaccinului contra acestui virus, subprefectul Zoltan Marossy spune că judeţul Timiş este pe traseul numărul unu şi vor veni 60.800 de doze la Timişoara. Există şi un plan judeţean de urgenţă în caz de pandemie la nivelul judeţului Timiş. Acesta are ca scop pregătirea autorităţilor şi a populaţiei, oprirea pe cât posibil a răspândirii virusului în pandemie, inventarierea forţelor, mijloacelor şi a altor categorii de resurse şi menţinerea încrederii populaţiei în autorităţile publice competente. Obiectivele principale ale planului sunt protejarea populaţiei din judeţul Timiş împotriva unei pandemii cu virusul AH1N1 şi realizarea unui parteneriat real cu serviciile publice descentralizarte şi deconcentrate. De asemenea, un parteneriat va fi dezvoltat şi între medicii veterinari şi fermieri, precum şi cooperarea cu medicii umani.

La primele semne de gripă, consultaţi medicul de familie
Planul de urgenţă în caz de pandemie cuprinde multe măsuri, dar poate cele mai importante sunt la fiecare dintre noi, aceea de a ne proteja şi a preveni o eventuală îmbolnăvire. O persoană care are febră, tuse, strănut, stare generală modificată, să rămână la domiciliu, să solicite un consult la domiciliu sau să meargă la medicul de familie. În momentul în care tuşim, strănutăm, ducem batista de unică folosinţă la nas, la gură, după aceea o aruncăm. Igiena mâinilor trebuie să fie corespunzătoare. După ce ai strănutat, nu te duci să pui masa copilului. Spălatul pe mâini este obligatoriu. De asemenea, trebuie evitate şi aglomeraţiile. Iar dacă aveţi semne de gripă, duceţi-vă la medicul de familie. Doctorii ştiu mai bine ce au de făcut. Dacă vreţi să vă achiziţionaţi o mască trebuie să ţineţi cont şi de calitate, astfel încât aceasta să fie eficientă. Mai mult, masca trebuie purtată şi pe nas, şi pe gură.

Vaccinul pandemic va sosi săptămâna viitoare în Timiş (se adaugă la al lui pandi)

Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate 1.090.000 doze de vaccin pandemic antiAH1N1 către toate judeţele din România. Direcţia de Sănătate Publică (DAP) Timiş a transmis că, deocamdată, în Timş, a sosit o primă cantitate de vaccin anti-gripal, 25.500 de doze, dar numai pentru gripa sezonieră obişnuită. “Acestea vor fi repartizate medicilor de familie din Timişoara şi din judeţ, pentru a fi vaccinate, conform priorităţii recomandate de către Ministerul Sănătăţii (MS), persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste 65 de ani. Aşteptăm vaccinul pandemic să vină din moment în moment, din oră în oră, din zi în zi”, a spus Dana Şpac, purtător de cuvânt DST Timiş.

Vaccinul pandemic nu se va găsi în farmacii
MS a transmis că, într-o primă fază, va fi vaccinat personalul din prima linie, respectiv cel medico-sanitar şi cel care asigură securitatea naţională şi locală, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii de risc – elevii de liceu, studenţii. Vaccinul pandemic produs în ţara noastră a primit aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competentă naţională – Agenţia Naţională a Medicamentului. Vaccinul românesc a fost testat conform standardelor internaţionale de fabricaţie şi, din punct de vedere al modului de producere, este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Reacţiile adverse care pot apărea sunt asemănătoare cu cele date de vaccinul sezonier: roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. Amintim că vaccinul împotriva virusului A/H1N1 nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat. “Este o măsură suplimentară de protecţie, pentru ca vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri”, susţine MS.
Joi, 26 noiembrie, au fost livrate primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, numai către direcţiile de sănătate publică din zonele cu focare mari din Bucureşti şi din zona Moldovei.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Comisiei Europene, MS trebuie să asigure vaccinarea profilactică pentru aproximativ 40% din populaţia României, din care un procent de 5% din personalul serviciilor publice esenţiale şi 35% din categoriile cele mai expuse la riscul de îmbolnăvire şi la dezvoltarea unor complicaţii ale bolii. Până la finele anului 2010, producătorul român al vaccinului pandemic estimează realizarea unui număr total de 10.000.000 doze, în valoare de aprox. 50.000.000 lei. Astfel, România are capacitatea de a respecta recomandările OMS. Timişorenii mai trebuie să ştie că vaccinarea împotriva virusului pandemic este recomandată, dar nu obligatorie. Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că imunizarea este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jurul său.
MS aminteşte regulile ce trebuie respectate pentru a fi evitată infectarea cu AH1N1: spălarea pe mâini, des, cu apă şi săpun, dar şi faţa şi nasul, pentru scăderea încărcăturii microbiene; atunci când strănutăm, trebuie folosită batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau spre umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante; evitarea aglomeraţiilor, gesturile familiare (îmbrăţişări, sărutări, strângerea mâinilor) şi
evitarea călătoriilor în străinătate. De asemenea, este indicat să folosim măşti sau să ne protejăm cu batiste, în locurile aglomerate şi expuse la risc. MS a mai informat că, dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarece cele două vaccinuri acoperă tulpini diferite. În ţara noastră, au fost înregistrate 2.666 de cazuri de infectare cu AN1H1 şi 2 morţi.

Comentarii

comentarii