Acasă Actualitate Valeriu Tabără, șeful ASAS, vorbește despre riscul interzicerii neonicotinoidelor în agricultură

Valeriu Tabără, șeful ASAS, vorbește despre riscul interzicerii neonicotinoidelor în agricultură

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al agriculturii, prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, atrage atenția că ASAS deține în acest moment un studiu științific realizat timp de un an care demonstrează că substanțele neonicotinoide nu se găsesc în inflorescența de rapiță, porumb și floarea soarelui.

În concluzie, decizia Uniunii Europene de a interzice tratamentul cu neonicotinoide în agricultura din România nu a avut o bază științifică, ci a fost o decizie politică, având efecte economice devastatoare.

”Avem un an de cercetări…!”

”Atenție, când vorbim de neonicotinoide. Nu este deloc așa cum au decis cei de la Uniunea Europeană. Avem un an de cercetări făcute la cel mai înalt nivel, cu analizele realizate la institute din Occident. Nu am găsit reminiscențe nici în inflorescența de rapiță, nici în polenul și inflorescența de floarea soarelui și nici în polenul de porumb. Noi, de la academie, nu suntem adversari și nici în război cu nu știu ce federație de apicultori, așa cum s-a vehiculat prin presă. Dimpotrivă.

Vrem să atragem atenția despre artificialitatea unor decizii politice luate fără suportul real științific care se iau la nivelul Uniunii Europene, fără să fim întrebați și noi, și fără să țină seama de baza științifică, atunci când se iau decizii cu influențe economice extraordinar de puternice”, este de părere prof. Tabără.

Șeful ASAS a mai spus că, dacă în Banat și în Transilvania, încă nu există probleme, ce se va întâmpla când fermierul va găsi în cultură pe un metru pătrat 200 -300 de exemplare de tanymecus. Atunci cu ce își va proteja floarea soarelui și porumbul?

”Nu există niciun produs alternativ. Sistemele care ni se sugerează sunt extrem de costisitoare în acest moment. Este vorba de refacerea în totalitate a sistemelor tehnice și tehnologice, pe care nu le poți obține peste noapte”, a declarat prof. Tabără.

Fostul ministru al agriculturii susține că există câteva probleme mari cu care se confruntă agricultura românească actuală, care trebuie dezbătute împreună cu fermierii, fiindcă ne aflăm în perioada în care se iau decizii la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește Politica Agricolă Comună cu modificări de fond, nu numai în cadrul Pilonului I și II. Este vorba de Planul Strategic Național, care este de o importanță colosală. Ca să te regăsești în planul strategic trebuie să ai măsurile care să devină ghiduri prin care obții resursele financiare pentru sistemul agricol.

Problema dublului standard în agricultură

Tabără a vorbit și de problema dublului standard, care se face pentru Europa Centrală și de Est, inclusiv pe sistemul de credit. Dobânzile sunt tot mai mari, fiindcă ne asociază cu anumite riscuri. Costurile la utilajele agricole sunt mai sus decât în Germania sau în alte țări occidentale dezvoltate, tot din cauza unor riscuri.

”Aici intervine una dintre marile probleme pe care îi rog pe fermieri să o privească cu mare responsabilitate. E vorba de valoarea inputurilor.  Noi importăm 80 -90% dintre acestea. Este vorba de materialul biologic, pesticide și alte produse care aduc costurile de producție la 30-40%, mai ales dacă nu vom mai produce cât producem acum, cu influență asupra prețurilor și a rentabilității.

Aici apare un alt fenomen. Cât din subvenția noastră face parte din rata profitului din agricultură. Ce s-ar întâmpla dacă mâine se schimbă sistemul de subvenții? Vom avea atunci capacitatea de a relua sisteme care să fie cu producție durabilă? Atât timp cât prețul la grâu se formează după ce l-ai vândut în portul Constanța, noi nu putem vorbi de rentabilitate”, este de părere președintele ASAS.

 

Comentarii

comentarii