Acasă Actualitate Vânzarea sediului PSD Timiş naşte război în Consiliul Local Timişoara

Vânzarea sediului PSD Timiş naşte război în Consiliul Local Timişoara

DISTRIBUIȚI

primaria tm ziuadevest

Petrică Folică, consilier din partea PP-DD în cadrul Consiliului Local Timişoara, a fost “buturuga mică” din calea vânzării sediului PSD Timiş. Social-democraţii timişeni şi-au anunţat de curând intenţia de a cumpăra de la Primăria Timişoara, contra sumei de 100.000 de euro, sediul de pe splaiul Tudor Vladimirescu, în care s-au mutat de curând.

Pentru ca tranzaţia să se poată realiza, era nevoie de votul a două treimi dintre consilierii locali. La începerea şedinţei de consiliu local de marţi, 24 septembrie, în sală erau fix 18 dintre cei 27 de aleşi locali. Cei cinci consilieri PDL au absentat tocmai din cauza introducerii pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre prin care urma să se aprobe vânzarea sediului PSD.

Chiar şi aşa, lucrurile păreau sigure. Consilierii PNL erau de acord cu vânzarea, cei doi consilieri prezenţi din partea PNŢCD au fost şi eu convinşi să voteze “pentru”, la fel ca doi dintre cei trei consilieri ai PP-DD. Surpriza a venit de la detectivul Petrică Folică, aflat abia la a doua şedinţă de plen în calitate de ales local (acesta i-a luat locul unui coleg decedat). Omul “domnului Dan” s-a opus tranzacţiei, spre surpriza tuturor. Cu doar 17 voturi “pentru”, vânzarea clădirii nu a fost aprobată.

„Probabil că unii nu îşi folosesc toată circumferinţa creierului”

Eşecul temporar al vânzării nu a stârnit tocmai reacţii pozitive în rândul consilierilor PSD. Spre exemplu, Radu Ţoancă a comentat ironic atât absenţa colegilor democrat-liberali, cât şi votul lui Petrică Folică. „Nu ştiu cine e Folică. Am crezut că e ceva legat de o folie. Probabil că unii nu îşi folosesc toată circumferinţa creierului şi nu înţeleg tot ce se întâmplă, că proiectele au nevoie de voturile a două treimi dintre consilieri. Proiectul a fost respins pentru că o treime dintre colegii noştri au absentat. Domnul Moşiu, de la PDL, a fost în sală, dar a plecat înainte de începerea şedinţei. Probabil avea program la înot. Să vedem dacă vom reintroduce proiectul în consiliul local. Deocamdată rămânem chiriaşi, aşa cum am fost şi în alte sedii, pe care le-am amenajat şi pe care am fost obligaţi să le părăsim. Alte partide, cum sunt PNŢCD, PDL, UDMR, şi-au cumpărat sediile cu trei salarii. PDL şi-a cumpărat sediul cu 300 de euro”, a declarat consilierul local Radu Ţoancă.

„Dacă vii şi propui aşa ceva, ori eşti neserios, ori ai probleme”

De cealaltă parte, consilierii locali PDL susţin că nu vor să fie părtaşi la o vânzare pe care o consideră dubioasă. Aceştia au recurs la un boicot, chiar dacă nu vor să îl numească aşa. „Nu a fost un boicot. Când am văzut proiectul pe ordinea de zi, ne-am văzut fiecare de problemele lui. Pentru un om care munceşte e mai greu să vină la ora 15.00 la şedinţa de consiliu local. Dacă se vinde o clădire cu 70 de euro pe metru pătrat, cred că şi dumneavostră aţi vrea să cumpăraţi. Dacă vii şi propui aşa ceva, ori eşti neserios, ori ai probleme. Noi nu vrem să fim puşi în situaţia de a explica electoratului cum a fost aprobată vânzarea unui clădiri cu 70 de euro pe metru pătrat, când o persoană obişnuită trebuie să plătească 800, 900 sau chiar 1000 de euro pe metru pătrat”, a declarat consilierul PDL Simion Moşiu.

„Răspunderea privind valoarea stabilită revine exclusiv evaluatorilor”

Primarul Nicolae Robu este mai puţin preocupat de soarta afacerii, fiind supărat mai degrabă de fostul proprietar al clădirii, Administraţia Domeniului Public (ADP). „Clădirea a fost evaluată. Conform legii, răspunderea privind valoarea stabilită revine exclusiv evaluatorilor. Pe baza legii partidelor, se stabilea un termen de achitare a sumei, cu rate lunare, şi clădirea ar fi revenit PSD. Probabil că se va repune la vot. Imobilul a fost al ADP. S-au făcut lucrări de amenajare acolo, de o valoare considerată de ADP fabulos de mare în raport cu ceea ce se vede pe teren. Dar nu e nimic de mirare când e vorba de ADP, pentru că am văzut că acolo era un obicei ca facturile să fie încărcate cu tot felul de lucruri şi cu preţuri nejustificate. Eu nu mă pot pronunţa într-o astfel de speţă pentru că nu sunt evaluator. Eu am obligaţia să iau drept bune evaluările pe care le fac specialiştii, cei abilitaţi prin lege să se ocupe cu aşa ceva. Nici nu decid eu, de fapt, decizia aparţine consiliului local. Consiliul poate să voteze pentru sau poate să voteze împotrivă. Eu nu am altceva de făcut decât să pun în aplicare decizia consiliului local prin semnarea actului administrativ”, a declarat Robu.

Comentarii

comentarii