Acasă Actualitate Veniţi să vedeţi “Banatul în farfurie” – la Direcţia de Cultură...

Veniţi să vedeţi “Banatul în farfurie” – la Direcţia de Cultură Timişoara

DISTRIBUIȚI

Comunitatea locală România 100 Timișoara organizează, în parteneriat cu Direcția pentru Cultură a Județului Timiș, un delicios eveniment intitulat „Gastronomie și identitate: Banatul din farfurie” și vernisajul expoziției „De prin cuina bunicii”, miercuri 28 februarie, de la ora 17.30.

„Gândită pe diferite niveluri așezate în straturi, ca cele ale unei prăjituri bune și dulci, acțiunea noastră este, la o primă vedere, un eveniment de socializare și comensualitate”, susţine România 100 Timişoara.  Primul strat, cel al discursului, va fi susținut de prof. univ. dr. Adriana Babeți și de prof. univ. dr. Smaranda Vultur în Sala StudioArt. “Vorbitorii ne vor lămuri cine suntem („suntem ceea ce mâncăm?”) și ce înseamnă cultura și practicile culinare într-un Banat mixat. Nu este vorba doar despre hrană, ci despre identități, despre cum ne reprezentăm pe noi și pe ceilalți în relație cu ceilalți (cine suntem acești noi –ceilalti?), despre armonii și dizarmonii, despre schimbări de-a lungul veacurilor în relațiile sociale bănățene”, explică România 100 Timişoara.

Al doilea strat este cel al memoriei.

„Am scos din credențurile (dulapurile de bucătărie) și arhivele de familie obiecte și fotografii reprezentative pentru cei de dinaintea noastră, obiecte pe care ni le-au lăsat moștenire, obiecte încărcate cu emoții, care te fac să stai sau să te reîntorci acasă. Mașini de tocat carnea din secolul al XIX-lea, râșnițe, păretare de bucătărie, ștergare, caiete de rețete bi- sau trilingve, cărți de bucate din alte timpuri, fotografii din Banatul rural și din Timișoara interbelic-burgheză, expuse toate, vreme de două săptămâni în Galeria Subterană”, explică România 100 Timişoara.

Al treilea strat este al gustului, al amestecurilor și influențelor, al interpretărilor contemporane ale unor rețete clasice, al mixajelor de tradițional și (post)modern. Grenadiermarch, pleskavica, crumpi cu carne, plășintie cu ludaie, babe negre, sușituri, cușma lui Guguță sau păsulă frecată – toate se vor găsi pe mesele Cafenelei Klapka, însoțite de răchie și vinuri bănățene, dar și vinuri alese care au ajuns aici din alte regiuni, inclusiv din Republica Moldova.

Comentarii

comentarii